Prancūzijos opozicijos deputatai nedelsdami paragino sudaryti parlamentinį komitetą šiam reikalui ištirti, o gynybos ministrė Florence Parly liepė atlikti atskirą tyrimą.

„Sirli“ – abiejų šalių vykdyta misija – buvo skirta rinkti žvalgybos duomenis apie džihadistų keliamą grėsmę palei Egipto vakarinę sieną su Libija, nurodė „Disclose“.

„Iš esmės misiją... sudarė paieškos Vakarų dykumoje siekiant aptikti galimas terorizmo grėsmes, kylančias iš Libijos“, naudojant stebėjimui ir žvalgybai skirtą lengvąjį orlaivį, rašoma ataskaitoje.

„Tačiau labai greitai komandos nariai [prancūzai] suprato, kad egiptiečiams teikta žvalgybinė informacija buvo naudojama žudant civilius gyventojus, įtariamus kontrabanda“, – pažymėjo tinklapis.

Pasak „Disclose“, Prancūzijos kariai reguliariai informuodavo savo viršininkus apie piktnaudžiavimą žvalgybos informacija.

Savo pranešimą tinklapis grindžia šimtais jam nutekintų slaptų dokumentų, susijusių su šia operacija.

Remiantis tais dokumentais, prancūzų kariuomenė susijusi su mažiausiai 19 antskrydžių prieš civilius gyventojus 2016–2018 metais.

Raginimai atlikti tyrimą

Operacija „Sirli“ prasidėjo 2016 metų vasario mėnesį, prezidentaujant Francois Hollande'ui.

Ji nebuvo nutraukta net ir po to, kai Prancūzijos karinė žvalgyba (DRM) ir oro pajėgos išsakė abejonių dėl to, kaip Egiptas naudoja žvalgybos duomenis, nurodė „Disclose“.

Vienas tokių perspėjimų buvo adresuotas Prancūzijos gynybos ministrei F. Parli 2019 metų sausio 22 dieną prieš prezidento Emmanuelio Macrono oficialų vizitą Egipte.

Tačiau misijoje dalyvaujantys prancūzų kariai nepalieka tos Egipto dykumos, skelbia „Disclose“.

Nei Prancūzijos prezidentūra, nei kariškiai iš karto nekomentavo pranešimo apie šį žurnalistinį tyrimą.

Praėjus kelioms valandoms po straipsnio paskelbimo Prancūzijos gynybos ministerija patvirtino, kad tarp abiejų šalių būta susitarimų žvalgybos ir kovos su terorizmu klausimais.

Tačiau saugumo sumetimais ministerija atsisakė pateikti daugiau informacijos šiuo klausimu.

Pranešime nurodoma, kad ministrė F. Parly paprašė pradėti tyrimą dėl informacijos, kurią atskleidė „Disclose“.

Prancūzijos opozicinė kairiųjų partija „La France Insoumise“ („Nepasidavusi Prancūzija“) paskelbė pareiškimą, raginantį atlikti parlamentinį tyrimą šiuo klausimu.

Partija paragino į parlamentą iškviesti užsienio reikalų ministrą Jeaną-Yves'ą Le Drianą, tuomet ėjusį gynybos ministro pareigas, kad jis paaiškintų, kas tuomet vyko.

Ginklų pirkimo sandoriai

Nors Prancūzija sako norinti savo ginklų eksportą nukreipti į Europą, Egiptas išlieka vienas pagrindinių jos klientų.

Prancūzijos ginklų pardavimai Egiptui ypač išaugo 2014 metais, į valdžią atėjus prezidentui Abdel Fattah al Sisi. Nuo tada Egiptas yra įsigijęs naikintuvų „Rafale“, nedidelį minininką, keturias korvetes ir du jūrų desanto laivus „Mistral“.

Pernai gruodį E. Macronas apdovanojo A. F. al Sisi Garbės legiono didžiuoju kryžiumi – aukščiausiu šalies apdovanojimu, sukeldamas žmogaus teisių pažeidimus Egipte kritikuojančių aktyvistų pasipiktinimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)