JAV ambasados Bulgarijoje pareiškime reiškiamas „didelis susirūpinimas“ dėl R. Radevo komentaro, kad Krymas priklauso Rusijai.

Ukrainos Krymo pusiasalį Rusija aneksavo 2014 metais, bet NATO ir Europos Sąjunga jį tebelaiko Ukrainos dalimi.

Per ketvirtadienį įvykusius prezidento rinkimų kampanijos debatus su savo varžovu iš centro dešinės Anastasu Gerdžikovu R. Radevas tvirtino, kad reikia palaikyti pragmatiškus ryšius su Rusija ir kad ES turėtų atnaujinti dialogą su Maskva.

„Sankcijos, kurios buvo įvestos dėl Krymo ir Ukrainos, neduoda vaisių“, – sakė R. Radevas ir pridūrė: „[Krymas] šiuo metu yra Rusijos. Kieno dar galėtų būti?“

Dėl šios pastabos protestą jau pareiškė Ukrainos vyriausybė.

„Jungtinės Valstijos, G-7, Europos Sąjunga ir NATO aiškiai ir vieningai reiškė savo poziciją, kad nepaisant Rusijos bandymo aneksuoti ir tęsiamos okupacijos Krymas yra Ukrainos“, – nurodė JAV ambasada.

„Visi mes, įskaitant Bulgariją, rugpjūtį per Krymo platformos viršūnių susitikimą deklaravome, kad Krymas yra neatsiejama Ukrainos dalis... Mes nepripažįstame ir nepripažinsime Rusijos pastangų įteisinti neteisėtą šio pusiasalio užgrobimą ir okupaciją“, – sakoma pareiškime.

Bulgarijos visuomenė yra labai susiskaldžiusi lojalumo klausimu. Nors šalis priklauso NATO ir ES, daug bulgarų tebejaučia kultūrinę ir istorinę bendrystę su Rusija. Prie Juodosios jūros esanti Bulgarija vis dar labai priklausoma nuo Rusijos energijos išteklių ir jaučia augančią įtampą tarp Rusijos ir Vakarų.

Bulgarijos centrinė rinkimų komisija (CRK) pirmadienį patvirtino R. Radevo pergalę antrajame prezidento rinkimų ture ir nurodė, jog duomenys, gauti suskaičiavus visus balsalapius, rodo, kad už jį sekmadienį savo balsus atidavė 66,72 proc. balsavusių rinkėjų.

R. Radevas tapo antruoju Bulgarijos prezidentu, perrinktu antrai kadencijai. Anksčiau tai pavyko pasiekti tik prezidentui Georgiui Pervanovui.

R. Radevo varžovas A. Gerdžikovas pripažino pralaimėjimą ir pasveikino prezidentą, antrą kadenciją pradėsiantį sausio 22 dieną.