Vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas neblaivus kareivis, buvo paskelbtas Lenkijos gynybos ministerijos tviterio paskyroje.

Akivaizdžiai apsvaigęs ginkluotas Baltarusijos karys stovėjo prie spygliuotos vielos tvoros ir su Lenkijos pareigūnais bandė susikalbėti angliškai. Vyras prašė pasieniečių apsimainyti cigaretėmis.

„Girti baltarusiai budi pasienyje su ginklu rankose. Tai ne pirmas panašus atvejis, su kuriuo susiduria mūsų kariai“, – parašė Lenkijos gynybos ministerijos darbuotojai.


Incidentą taip pat pakomentavo Lenkijos specialiųjų tarnybų darbą koordinuojančio ministro atstovas spaudai Stanislawas Zarynas. Savo tviterio paskyroje jis parašė, kad toks Baltarusijos karių elgesys tik didina nenumatytų situacijų atsiradimo Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje grėsmę.

„Kaip matote, dalis Baltarusijos karių, atsiųstų prie sienos su Lenkija, yra apsvaigę nuo alkoholio. Tai dar vienas veiksnys, didinantis grėsmę pasienyje. Baltarusijos pusė jau daug dienų elgiasi taip, tarytum tikėtųsi išprovokuoti pavojingą incidentą pasienyje“, – nurodė S. Zarynas.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis sekmadienį migrantų krizę Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje, prie rytinės Europos Sąjungos (ES) sienos, pavadino didžiausiu bandymu destabilizuoti Europą nuo Šaltojo karo laikų.

„Aliaksandras Lukašenka pradėjo hibridinį karą prieš ES. Tai yra rimčiausias bandymas destabilizuoti Europą per pastaruosius 30 metų. Lenkija nepasiduos šantažui ir padarys viską, kad apgintų ES sienas“, – tviteryje išplatintoje savo žinutėje teigia M. Morawieckis.

Lenkijos gynybos ministerija šeštadienį paskelbė, kad Baltarusija pakeitė hibridinės atakos taktiką ir dabar mažesnes migrantų grupes nukreipia daugelyje vietų prie ES išorės sienų, informuoja AFP.

Lenkijos pasieniečiai pranešė apie naujus migrantų bandymus neteisėtai patekti į šalį. Keliose grupėse buvo dešimtys migrantų, tačiau taip pat buvo ir viena didelė 200 migrantų grupė, o jie buvo apsiginklavę akmenimis ir ašarinėmis dujomis.

„Turime būti pasirengę tam, kad ši problema tęsis mėnesius. Net neabejoju, kad taip ir bus“, – Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas sakė radijo stočiai RMF FM.

„Dabar migrantai ir Baltarusijos pajėgos naudoja šiek tiek kitokį metodą. Mažesnės žmonių grupės bando pereiti sieną daugelyje vietų“, – pridūrė jis.

Ministro teigimu, nėra jokių abejonių, kad šioms atakoms vadovauja Baltarusijos tarnybos.

Penktadienį autokratinis Baltarusijos vadovas A. Lukašenka BBC radijui pripažino, kad jo pajėgos galėjo padėti migrantams patekti į ES, tačiau neigė organizavęs nelegalią migraciją.

„Mes slavai. Mes turime širdis. Mūsų kariai žino, kad migrantai keliauja į Vokietiją. Galbūt kas nors jiems padėjo. Tačiau aš jų čia nekviečiau“, – sakė A. Lukašenka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)