„Europos Sąjunga dar kartą pabrėžia, jog ryžtingai atmeta bet kokius vienašališkus veiksmus, keliančius grėsmę taikai, saugumui ir stabilumui regione bei taisyklės grindžiamai tarptautinei tvarkai“, – sekmadienį pareiškė Europos išorės veiksmų tarnybos atstovas.

Jis atkreipė dėmesį į virtinę vienašališkų Kinijos laivų veiksmų Pietų Kinijos jūroje pastaraisiais mėnesiais.

Praėjusią savaitę kinų pakrančių sargybos laivai panaudojo vandens patranką prieš du filipiniečių karinių jūrų pajėgų aprūpinimo katerius, gabenusius atsargas Filipinų jūrų pėstininkams, užėmusiems vieną ginčijamą atolą. Dėl šių veiksmų filipiniečių laivai buvo priversti nutraukti savo misiją.

Incidentas įvyko filipiniečiams plaukiant link Antrosios Tomaso seklumos Spratlio salose – vienoje iš daugelio ginčijamų teritorijų Pietų Kinijos jūroje.

Filipinai po to incidento išreiškė „pasipiktinimą, pasmerkimą ir protestą“.

Pekinas savo ruožtu teisino savo veiksmus pastangomis „apsaugoti Kinijos suverenitetą“ ir teigė, kad filipiniečiai neinformavo apie savo manevrus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)