„Šie du kalakutai... šiandien sustiprinami“, – sakė jis, šiais žodžiais primindamas anksčiau tą pačią dieną paskelbtą Maisto ir vaistų administracijos (FDA) sprendimą leisti skiepyti „Moderna“ ir „Pfizer-BioNTech“ vakcinų nuo COVID-19 stiprinamąja doze visus 18 metų ir vyresnius žmones.

J. Bidenas renginyje Baltųjų rūmų Rožyne darbuotojams ir jų šeimų nariams pasirodė gerai nusiteikęs. Jis sakė, kad kalakutų, kurie išvengė milijonų paukščių likimo per Padėkos dieną, vardai – Pinat Bateris („Riešutų sviestas“) ir Dželis („Džemas“) – priminė jam dažnai per priešpiečius jo valgomus Amerikoje populiarius sumuštinius.

Malonė Indianoje užaugintiems paukščiams buvo suteikta J. Bideno darbotvarkėje vėl atsiradus daugiau reikšmingų įrašų. Pirmadienį prezidentas pasirašė didžiausią per daugiau kaip pusę šimtmečio šalies infrastruktūros pertvarkymo planą, kurio vertė – 1,2 trln. dolerių (daugiau kaip 1 trln. eurų), o Atstovų Rūmai penktadienį priėmė dar didesnį – 2 trln. dolerių (1,77 trln. eurų) – socialinių paslaugų ir klimato kaitos įstatymo projektą. Jei bus priimtas Senate, kur jėgos pasiskirsčiusios po lygiai, šis įstatymo projektas atsidurs ant J. Bideno stalo.

Penktadienį J. Bidenas pasišaipė iš savo pastarojo meto kalbų dėl infrastruktūros įstatymo ir pareiškė, kad „kalakutai yra infrastruktūra“, o „Pinat Bateris ir Dželis mums judant į priekį padės atstatyti [paukštienos produktų kompaniją] „Butterball“. „Atstatyti geriau“ yra J. Bideno administracijos populiari frazė.

„Esu sakęs, kad visi amerikiečiai nori tų pačių dalykų: jūs norite, kad galėtumėte pažiūrėti kalakutui į akis ir pasakyti jam: „Bus gerai“, – juokavo prezidentas.

Jis pridūrė, kad šiedu paukščiai dabar yra „Indianos galios pora“, ir atsiprašė iš Indianos kilusių transporto sekretoriaus Pete'o Buttigiego ir jo sutuoktinio Chasteno.

Šiemet malonei atrinkti kalakutai Vašingtone praleido kelias įvykių kupinas dienas, pasirodė žiniasklaidai drauge su Kongreso nariais iš Indianos, o ilsėjosi prabangiame viešbutyje „Willard Hotel“.

Naujieji jų namai taip pat bus patogūs – paukščiai keliauja į Purdue (Perdiu) universiteto tyrimų ir švietimo centrą, kur likusį gyvenimą praleis aptvare su pievele ir pavėsiu.

Malonės suteikimas Padėkos dienos kalakutams prezidentams tradiciškai būna proga pajuokauti ir pradėti švenčių sezoną.

2019 metais tuometinis prezidentas Donaldas Trumpas juokavo apie savo apkaltos tyrimą ir pasakė, kad kalakutai „jau gavo šaukimus pasirodyti Adamo Schiffo rūsyje“.

D. Trumpą gynę Kongreso respublikonai kritikavo tyrimui vadovavusį A. Schiffą dėl liudytojų apklausų organizavimo už uždarų durų, nuo sekimo apsaugotoje patalpoje Kapitolijaus Lankytojų centro rūsyje.

2014 metais prezidentas Barackas Obama juokavo, kad malonę kalakutams suteikia griežtai pagal savo įgaliojimus. Tuo metu jis sulaukdavo daug respublikonų kritikos dėl virtinės prezidentinių įsakų.

Kaip kilo tradicija suteikti malonę kalakutams, nėra aišku. Istorijos apie kalakutus, kurių buvo pasigailėta, siekia XIX amžių, prezidento Abrahamo Lincolno laikus: pasakojama, kad jo sūnus įtikino tėvą palikti vieną paukštį gyvą.

Pirmasis Amerikos prezidentas, oficialiai išgelbėjęs kalakutą nuo mėsininko peilio, buvo Johnas F. Kennedy, padaręs tai 1963 metų lapkritį, tačiau „oficialus“ prezidento malonės suteikimo kalakutams „ritualas“ Baltuosiuose rūmuose atliekamas nuo 1989 metų, kai vadovavo prezidentas George'as H. W. Bushas.

Padėkos diena Jungtinėse Valstijose švenčiama kasmet paskutinį lapkričio ketvirtadienį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)