Dvišaliuose santykiuose tvyro įtampa nuo gegužės, kai ES nepriklausanti Šveicarija staiga nusprendė nutraukti daugelį metų trukusias diskusijas dėl plataus masto bendradarbiavimo susitarimo su bloku.

Pirmadienį I. Cassisas išvyko į Briuselį derybų su Europos Komisijos vicepirmininku Marošu Šefčovičiumi, kuruojančiu problematiškus Bendrijos santykius su Šveicarija.

Po to susitikimo, per kurį buvo pirmąkart tiesiogiai aptartas šis klausimas nuo derybų nutrūkimo gegužę, I. Cassisas pabrėžė, kad prieš atnaujinant dialogą būtina susitarti dėl bendros darbotvarkės.

„Nėra jokių nurodymų, kuriuos ES ir Šveicarija turi priimti ar gauti. Kiekviena pusė atstovauja savo interesams ir kiekviena pusė informuoja apie savo pageidavimus. Vyriausybė žino, ko nori ES“, – sakė I. Cassisas laikraščių grupei „Tamedia“.

Išėjimo į jūrą neturinti Šveicarija yra apsupta ES, kuri yra pagrindinė šios Alpių valstybės ekonominė partnerė.

Anot I. Cassiso, Bernas niekada neketino atnaujinti derybų iškart po diskusijų apie pagrindų susitarimą žlugimo.

Derybos atsidūrė aklavietėje, ES atsisakius nusileisti Berno reikalavimams į paktą neįtraukti kai kurių svarbių aspektų, susijusių su valstybės pagalba, atlyginimų apsauga ir judėjimo laisve.

Po pirmadienio pasitarimo M. Šefčovičius paragino Šveicariją aiškiai parodyti, ar ją tebedomina plataus užmojo bendradarbiavimo susitarimas su bloku.

Dvišalius ryšius šiuo metu reguliuoja susitarimų rinkinys, o pastaruosius 13 metų abi šalys mėgino pasirašyti plačią bendradarbiavimo sutartį, kuri reglamentuotų visus santykių aspektus.

Taip pat būtų sukurtas ginčų sprendimo mechanizmas.

Tačiau šveicarų pareigūnai nenori tenkinti ES reikalavimų dėl įnašų į biudžetą ir prisiderinimo prie Europos taisyklių mainais į leidimą nevaržomai prekiauti didžiulėje ES rinkoje.

„Mums dabar reikia, kad Šveicarija nedviprasmiškai išreikštų politinę valią bendradarbiauti su mumis sprendžiant tikruosius esminius klausimus ir pateiktų realistišką grafiką“, – pirmadienį pareiškė M. Šefčovičius.

„Kitaip tariant, bet koks politinis dialogas turi būti kryptingas ir esminis; jis negali būti tuščias kevalas“, – pažymėjo jis.

Tačiau I. Cassisas nurodė, kad EK vicepirmininko pateikta jųdviejų pokalbių santrauka „su mūsų susitikimu turi palyginti nedaug bendra“.

Abu pareigūnai ruošiasi vėl susitikti per kitų metų sausį vyksiantį Pasaulio ekonomikos forumą Davose. Per tą susitikimą bus siekiama patvirtinti derybų atnaujinimą ir susitarti dėl grafiko.

Šveicarija neketina leisti, kad ES ją spaustų, tvirtino I. Cassisas.

„Mūsų pokalbyje nebuvo minimas joks galutinis terminas“, – sakė ministras.

„Derybų planas šiuo metu nesvarstomas. Dabar užduotis yra išsiaiškinti abipusius lūkesčius – taip pat nepamiršti, kad 95 proc. klausimų mūsų nuomonės nesiskiria“, – pridūrė šveicarų diplomatijos vadovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją