Jungtinės Valstijos palaiko savo sąjungininkus Filipinus šios eskalacijos, keliančios tiesioginę grėsmę taikai ir stabilumui regione, akivaizdoje“, – sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as Abudžoje, kur atvyko vizito valstybės sekretorius Antony Blinkenas .

Šie veiksmai „didina įtampą regione, pažeidžia tarptautinės teisės garantuojamą laivybos laisvę Pietų Kinijos jūroje ir pakerta taisyklėmis grindžiamą tarptautinę tvarką“ – pabrėžė N. Price'as.

Jis įspėjo, kad bet koks „ginkluotas Filipinų valstybinių laivų užpuolimas“ paskatintų Jungtines Valstijas reaguoti pagal 1951 metų JAV ir Filipinų sutartį, įpareigojančią Vašingtoną ginti savo sąjungininkę.

Manila pranešė, kad kinų pakrančių sargybos laivai antradienį panaudojo vandens patranką prieš du filipiniečių karinių jūrų pajėgų aprūpinimo laivus, gabenusius atsargas Filipinų jūrų pėstininkams, užėmusiems vieną ginčijamą atolą. Dėl šių veiksmų filipiniečių laivai buvo priversti nutraukti savo misiją.

Incidentas įvyko filipiniečiams plaukiant link Antrosios Tomaso seklumos Spratlio salose – vienoje iš daugelio karštai ginčijamų teritorijų Pietų Kinijos jūroje.

Filipinai po to incidento išreiškė „pasipiktinimą, pasmerkimą ir protestą“.

Pekinas savo ruožtu teisino savo veiksmus pastangomis „apsaugoti Kinijos suverenitetą“ ir teigė, kad filipiniečiai neinformavo apie savo manevrus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)