Ketvirtadienio vakarą netoli Dubiče Cerkevnės kaimo per sieną bandė prasiveržti maždaug 500 žmonių grupė, penktadienį AFP sakė pasienio apsaugos tarnybos atstovė žiniasklaidai leitenantė Anna Michalska.

„Ši žmonių grupė mėtė akmenis, kažkas taip pat papurškė ašarinių dujų į Lenkijos pareigūnus. Tuo pat metu baltarusiai naudojo lazerius, kad juos apakintų“, – sakė ji.

„45 žmonės buvo sulaikyti ir jiems nurodyta išvykti iš Lenkijos“, – pridūrė A. Michalska.

„Ašarines dujas migrantams tiekia Baltarusijos pusė, akivaizdu, kad jie jų nesivežė iš savo kilmės šalių“, – pridūrė ji.

Pasak jos, keturi lenkų kariai patyrė sužeidimų, tačiau neprireikė jų hospitalizuoti.

Iš viso pasieniečiai ketvirtadienį užregistravo 255 bandymus kirsti sieną. Nuo metų pradžios Lenkijos sienos apsaugos tarnyba teigia užregistravusi daugiau kaip 34 tūkst. bandymų pereiti sieną iš Baltarusijos, iš jų daugiau kaip 6 000 – lapkričio mėnesį, beveik 17 300 – spalį, beveik 7 700 – rugsėjį ir daugiau kaip 3 500 – rugpjūtį, kai prasidėjo krizė.

„Agresyvesni“ bandymai nelegaliai kirsti sieną

Lenkijos Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovė leitenantė Anna Michalska sakė, kad per pastarąjį mėnesį neteisėtų bandymų kirsti sieną skaičius sumažėjo, bet „pastaruoju metu jie tapo agresyvesni“.

Ji papasakojo naujienų agentūrai AFP apie vėlai ketvirtadienį įvykusį incidentą, kuriame dalyvavo apie 500 migrantų.

„Šioje grupėje buvę žmonės svaidė akmenis į lenkų pareigūnus ir panaudojo prieš juos ašarines dujas. Tuo pat metu lenkų pasieniečiai akino juos lazerių spinduliais“, – sakė A. Michalska.

Anot tarnybos atstovės, buvo sužeisti keturi lenkų kariai; jiems hospitalizacijos neprireikė.

Humanitarinės pagalbos organizacijos nurodo, kad nuo krizės pradžios vasarą abipus sienos gyvybės neteko mažiausiai 11 migrantų.

Lenkų gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas penktadienį tviteryje parašė, kad Varšuva „su džiaugsmu priėmė Estijos pasiūlymą“ atsiųsti beveik 100 žmonių padėti Lenkijai tvarkytis su migracijos krize prie sienos su Baltarusija.

ES ir JAV šią savaitę paskelbė apie rengiamas naujas sankcijas Minsko režimui, kuris ėmėsi brutalių veiksmų prieš opoziciją po pernai vykusių prezidento rinkimų. Baltarusių opozicija ir Vakarai tuos rinkimus laiko suklastotais.

Raginimas nebeapgręžti migrantų

Europos Tarybos žmogaus teisių komisarė Dunja Mijatovič humanitarinę padėtį pasienyje apibūdino kaip „keliančią nerimą“. Ji taip pat pareikalavo nutraukti prieštaringai vertinamą lenkų pasieniečių praktiką – migrantų grąžinimą atgal į Baltarusiją.

„Asmeniškai išklausiau pasibaisėtinų pasakojimų apie itin dideles kančias, patiriamas viltį praradusių žmonių,.. kurie dėl šių apgręžimų praleido ne vieną savaitę ar net kelis mėnesius skurdžiomis ir ekstremaliomis sąlygomis šaltuose ir drėgnuose miškuose“, – pareiškime nurodė komisarė.

„Visi apgręžimai turi būti nedelsiant nutraukti“, – pridūrė ji.

D. Mijatovič taip pat paragino Lenkiją leisti žmogaus teisių gynėjams ir žiniasklaidai „nedelsiant ir netrukdomai lankytis visuose pasienio rajonuose“.

Baltarusija ketvirtadienį pranešė, kad jos teritorijoje iš viso yra apie 7 tūkst. migrantų.

Minskas pažadėjo prisiimti atsakomybę už maždaug 5 tūkst. šių migrantų išsiuntimą namo, taip pat pareiškė, kad ES atvers „humanitarinį koridorių“ į Vokietiją likusiems 2 tūkst. atvykėlių.

Tačiau Berlynas paneigė įsileisiantis visus šiuos žmones.

Pasak Varšuvos, padėtis pasienyje lieka įtempta: lenkų Gynybos ministerijos duomenimis, per pastarąsias kelias dienas padaugėjo mėginimų kirsti sieną per Bugo upę, pasitelkiant ir plaustus.

Ketvirtadienį Minskas pranešė, kad buvo ištuštinta laikinoji migrantų stovykla Bruzgų pasienio punkte, nes šimtai irakiečių, kuriems nepavyko kirsti sienos ir patekti į ES narę Lenkiją, buvo išskraidinti namo, daugiausia į Iraką.

ES kaltina Baltarusiją, kad ji dirbtinai sukūrė krizę, skatindama migrantus atvykti į šalį, žadėdama, kad jie lengvai pateks į ES.

Minskas atmeta kaltinimus ir kritikuoja ES už tai, kad ji nepriima pereiti sieną norinčių migrantų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)