Remiantis Izraelio teisingumo ministerijos paskelbtu kaltinimu, 37 metų Omri Gorenas Gorochovsky, centrinio Lodo miesto gyventojas, buvo suimtas lapkričio 4 dieną.

O. G. Gorochovsky arešto orderyje teigiama, kad jis turi ilgą kriminalinę praeitį, įskaitant penkis teistumus ir įkalinimo bausmes už įvairius nusikaltimus, taip pat ir banko apiplėšimą, todėl kyla klausimų, kaip jis buvo pasamdytas dirbti vieno iš aukščiausių Izraelio saugumo pareigūnų namuose.

Atskirame pranešime Izraelio vidaus saugumo tarnyba „Shin Bet“ nurodė, kad O. G . Gorochovsky niekada neturėjo prieigos prie „įslaptintos medžiagos“ ir todėl nenutekino valstybės paslapčių.

O. G. Gorochovsky ir jo partnerė dirbo tvarkytojais B. Gantzo namuose Tel Avivo priemiestyje, sakoma kaltinamajame akte.

Praėjusio mėnesio pabaigoje grupuotės „Black Shadow“ programišiai prisiėmė atsakomybę už kibernetinį išpuolį prieš Izraelio interneto paslaugų tiekėją, sulaukusį didžiulio žiniasklaidos dėmesio.

Kaltinime O. G. Gorochovsky „Black Shadow“ yra apibūdinama kaip „turinti ryšį su Iranu“.

Įtariama, kad po minėtos atakos spalio 31 dieną arba aplink šią datą jis susisiekė su „Black Shadow“ per platformą „Telegram“, siūlydamas jiems perduoti informacijos iš B. Gantzo namų.

Pasinaudodamas išgalvotu vardu įtariamasis „pasivadino asmeniu, dirbančiu Izraelio gynybos ministro namuose, ir sakė galintis įvairiais būdais padėti šiai grupuotei“.

Remiantis oficialiais kaltinimais, O. G. Gorochovsky „Black Shadow“ atstovui sakė už „piniginį atlygį“ galintis perduoti informaciją įdiegęs kenkėjišką programinę įrangą.

Šeimos nuotraukos, IP adresas

Norėdamas įrodyti savo patikimumą O. G. Gorochovsky atsiuntė įvairių daiktų iš ministro namų nuotraukų.

Tarp jų buvo B. Gantzo darbo stalas, pakuotė su lipduku, ant kurio buvo nurodytas IP adresas, suvenyrai iš tų laikų, kai B. Gantzas buvo ginkluotųjų pajėgų štabo vadas, taip pat jo šeimos nuotraukos ir turto mokesčio sumokėjimo kvitas.

Remiantis „Shin Bet“, bandymas šnipinėti buvo greitai užkardytas, o kaltinamasis – suimtas praėjus kelioms dienoms po to, kai susisiekė su „Black Shadow“.

O. G. Gorochovsky advokatas Galas Wolfas interviu Izraelio visuomeniniam radijui sakė, kad kaltinimo apimtis didėjo, nors ne visi įtarimai pagrįsti įrodymais.

„Mano atstovaujamas klientas visiškai neigia turėjęs kokių nors ketinimų pakenkti valstybės saugumui. Galų gale, faktas yra tas, kad jis savo veiksmais nepakenkė valstybės saugumui ir neturėjo galimybės pakenkti“, – nurodė G. Wolfas.

Pasak advokato, O. G. Goroshovsky nusikaltimus reikėtų vertinti kaip baudžiamuosius nusižengimus, o kaltinti jį šnipinėjimu yra „gerokai per daug“.

Minima programišių grupė, nepripažįstanti ryšių su nesutaikomu Izraelio priešu Iranu, yra kaltinama dėl daugybės išpuolių prieš Izraelio interneto infrastruktūrą.

Neseniai ji įsilaužė į Izraelio didžiausios LGBTQ pažinčių svetainės duomenų bazę ir paskelbė jautrią asmeninę informaciją, susijusia su bemaž 1 mln. jos vartotojų, įskaitant duomenis apie tai, ar jie yra užsikrėtę ŽIV.

Grupė taip pat įsilaužė į vienos Izraelio draudimo bendrovės sistemas, iš jos pavogė daug duomenų ir juos nutekino, bendrovei nesutikus už juos mokėti išpirką.

„Black Shadow“ įsilaužimai laikomi dalimi ilgamečio užmaskuoto karo tarp Izraelio ir Irano, kuriame naudojamos fizinės atakos prieš laivus ir kibernetinės atakos.

Izraelio saugumo tarnyba nurodė pradėjusi tyrimą dėl O. G. Gorochovsky bylos, „kad sumažintų tokio pobūdžio incidentų pasikartojimo galimybę ateityje“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)