Muhammadas Azizas, kuriam dabar 83-eji, ir jau miręs Khalilas Islamas buvo pripažinti kaltais 1966 metais po teismo proceso, per kurį pareigūnai nuslėpė gynybai palankius įrodymus, nurodė nuteistųjų advokatai, nevyriausybinė organizacija „Innocence Project“ ir pilietinių teisių specialistas teisininkas Davidas Shaniesas.

Manheteno apygardos prokuroro Cyruso Vance'o jaunesniojo biuras ketvirtadienį turėtų prisijunti prie jų advokatų ir prašyti teisėjo panaikinti apkaltinamuosius nuosprendžius.

Malcolmas X buvo nužudytas 1965 metų vasario 21 dieną Odubono pokylių salėje Harleme, vos pradėjęs sakyti kalbą.

M. Azizas, Kh. Islamas ir trečias vyras Mujahid Abdulas Halimas – dar žinomas kaip Talmadge'as Hayeris ir Thomas Haganas — 1966 metų kovą buvo pripažinti kaltais dėl jo nužudymo ir įkalinti iki gyvos galvos.

M. A. Halimas sakė, kad jis buvo vienas iš trijų ginkluotų vyrų, nušovusių Malcolmą X. Tačiau duodamas parodymus jis nurodė, kad nei M. Azizas, nei Kh. Islamas nusikaltime nedalyvavo. Pastarieji visada tvirtino esantys nekalti ir turėjo alibi. Nebuvo jokių daiktinių įrodymų, siejančių juos su nusikaltimu.

Malcolmas X išgarsėjo šalyje kaip religinės organizacijos „Islamo tauta“ balsas. Jis kalbėjo apie afroamierikiečių, kurie „visomis būtinomis priemonėmis“ gina savo pilietines teises, svarbą ir paliko ryškų pėdsaką juodaodžių musulmonų organizacijoje.

Tačiau vėliau jis atsiskyrė nuo šios organizacijos ir po kelionės į Meką pradėjo kalbėti apie rasinės vienybės galimybę, tuo užsitarnaudamas kai kurių „Islamo tautos“ narių, laikiusiu jį išdaviku, rūstybę.

M. Azizas iš kalėjimo išėjo 1985 metais. Kh. Islamas – dvejais metais vėliau, 2009-aisiais jis mirė. Abu jie ir toliau dėjo pastangas, kad apgintų savo vardą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją