JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman po trečiadienio derybų viena susitiko su žurnalistais, Japonijai užprotestavus dėl neseniai įvykusio Pietų Korėjos policijos vadovo apsilankymo Seulo administruojamose salelėse, į kurias pretenduoja Tokijas.

„Jau kuris laikas... esama tam tikrų dvišalių nesutarimų tarp Japonijos ir Korėjos Respublikos“, – sakė ji, bet plačiau nepakomentavo ginčo, sutrukdžiusio dalyvauti Japonijos ir Pietų Korėjos užsienio reikalų viceministrams.

„Vienas šių nesutarimų, nesusijęs su šiandienos susitikimu, nulėmė šiandienos bendravimo su žiniasklaida formato pasikeitimą“, – sakė W. Sherman.

Japonija nurodė prieštaraujanti šiai konferencijai, nes Pietų Korėjos nacionalinės policijos viršininkas apsilankė ginčijamose salelėse, korėjiečių vadinamose Tokto (Liankūro), o japonų – Takešimos salomis.

Japonijos ambasados Vašingtone atstovas sakė, kad šios salos „neginčijamai yra neatskiriama Japonijos teritorijos dalis“ ir kad Tokijas pareiškė Seului protestą dėl minimo vizito.

„Šiomis aplinkybėmis nusprendėme, jog nedera rengti bendros spaudos konferencijos“, – nurodė atstovas.

Pietų Korėjos užsienio reikalų viceministras Choi Jong-kunas patvirtino, kad jo kolega japonas Takeo Moris dėl „problemos, susijusios su mūsų policijos viršininko apsilankymu Tokto“, nedalyvavo spaudos konferencijoje.

Dialogo pasiūlymas Šiaurės Korėjai

Pasak W. Sherman, derybos buvo „labai konstruktyvios“, o tai „kaip tik parodo, kodėl trišalis Jungtinių Valstijų, Japonijos ir Korėjos Respublikos formatas yra labai svarbus ir veiksmingas“.

Tarp Tokijo ir Seulo dešimtmečius tvyro įtampa dėl brutalaus japonų kolonijinio valdymo Korėjos pusiasalyje 1910–1945 metais.

Įtampos padidėjimai neramina Vašingtoną, nuogąstaujantį, kad dviejų artimiausių jo sąjungininkių Azijoje nesutarimai galėtų paveikti regiono saugumą.

Per trečiadienio susitikimą visos trys šalys vėl patvirtino „bendrą įsipareigojimą“ dėl „Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“, sakė W. Sherman.

Ji pakartojo prezidento Joe Bideno (pasiūlymą dėl dialogo su Šiaurės Korėja. Atsakymo į šį pasiūlymą kol kas nėra.

Jungtinės Valstijos neturi priešiškų ketinimų dėl KLDR“, – sakė W. Sherman, pavartodama Šiaurės Korėjos oficialaus pavadinimo – Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos – akronimą.

Pasak jos, JAV mano, jog „diplomatija ir dialogas yra būtini " siekiant, kad pusiasalyje nebeliktų branduolinių ginklų.

W. Sherman pridūrė, kad Vašingtonas, Tokijas ir Seulas nepritaria „veiklai,... keliančiai grėsmę taisyklėmis paremtai tarptautinei tvarkai“ Indijos ir Ramiojo vandenynų regione ir Taivano sąsiauryje. Tai buvo akivaizdus įspėjimas Kinijai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją