Kiek anksčiau apie savo ketinimus siekti prezidento posto paskelbė beveik visą rytinę šalies dalį kontroliuojantis karo vadas ir buvusio šalies diktatoriaus sūnus.

„Skelbiu apie savo kandidatūrą į prezidentus“, – sakė A. Salehas, kurio kreipimąsi transliavo televizija.

Pasak parlamento pirmininko, jis sieks „užversti konflikto istorijos puslapį, žvelgti į ateitį“ ir pradėti nacionalinio susitaikymo procesą, kuris, anot A. Saleho, yra „stabilios valstybės kertinis akmuo“.

„Pasižadu gerbti konstitucinę deklaraciją, užtikrinti teismų nepriklausomumą, saugoti Libijos vienybę ir nepriklausomybę“, – sakė jis ir pridūrė, kad vienas jo prioritetų bus demokratinės sistemos, užtikrinančios laisves, teisingumą ir visų žmonių lygybę, sukūrimas.

A. Salehas dar turi pateikti dokumentus rinkimų komisijai, kad būtų oficialiai įregistruotas kandidatu gruodžio 24-ąją vyksiančiuose rinkimuose.

Diena anksčiau A. Saleho sąjungininkas, karo vadas Khalifa Haftaras, buvo įregistruotas kandidatu į prezidento postą.

Prieš kelias dienas apie savo kandidatavimą paskelbė Seif al Islamas Kadhafis, kurio tėvas, ilgametis Libijos diktatorius Muamaras Kadhafis, prieš dešimtmetį buvo nuverstas per NATO remtą sukilimą ir vėliau nužudytas.

Pirmieji Libijos istorijoje tiesioginiai prezidento rinkimai taps Jungtinių Tautų proceso, pradėto siekiant nubrėžti brūkšnį už smurto ir susiskaldymo laikotarpio šioje naftos turtingoje valstybėje, kulminacija.

Tačiau pasirengimą rinkimams lydi ginčai dėl jų konstitucinio pagrindo ir būsimo prezidento įgaliojimų.

Daugelis stebėtojų įspėjo, jog nėra jokių garantijų, kad konkuruojančios stovyklos gerbs rinkimų rezultatus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją