Minsko oro uoste ketvirtadienio rytą migrantai rinkosi į evakuacinį skrydį į Bagdadą. Apie 15 val. pranešta, kad lėktuvas su migrantais pakilo iš oro uosto. Tiesa, tiksliai neaišku, kiek jame žmonių. Aliaksandro Lukašenkos atstovė spaudai Natalija Eismont pranešė, kad jame – 374, tačiau Irako pareigūnai skelbė, kad registravosi 430 migrantų.

Irako užsienio reikalų ministerija pranešė, kad apie 430 irakiečių yra pasiruošę išskristi iš Baltarusijos namo. Apie 12 val. Lietuvos laiku lėktuvas nusileido Minsko oro uoste.

Įdomu tai, kad Minsko oro uoste pasirodę migrantai buvo švariais darbužiais. Spėjama, kad pasienyje esantys žmonės dar nespėjo sugrįžti į Minską.

„Mano spėjimas, kad dabar grįžta tie, kurie, patikėję pažadais, atskrido į Baltarusiją, bet matydami, kas darosi prie sienos su ES, net nebandė veržtis į Europą, o laukė Minske“, – rašoma viename iš „Telegram“ kanalų.

Irako ambasada Rusijoje pranešė, kad papildomų reisų iš Baltarusijos į Iraką kol kas neplanuojama.

Irako valdžios pareigūnai trečiadienį pranešė apie planus sugrąžinti į šalį daugiau nei 300 šalies piliečių, įstrigusių Baltarusijos ir Europos Sąjungos pasienyje. Ketvirtadienį šis skaičius padidintas iki 430.

Pasak Irako užsienio reikalų ministerijos atstovo Ahmedo al Sahafo, migrantų sugrąžinimas koordinuojamas su Baltarusijos valdžia.

A. al Sahafas pridūrė, jog ketvirtadienį iš Minsko pakilsiantis lėktuvas laikinai nusileis Irako Kurdistano sostinėje Arbilyje, o iš ten skris į Bagdadą.

Irako pareigūnai nepateikė daugiau informacijos, ar planuojama daugiau tokių skrydžių ir kiek iš viso Irako piliečių galės jais pasinaudoti.

Lenkija sako, kad pasienyje yra 3–4 tūkst. migrantų. Didžiausia jų grupė susitelkusi prie uždaryto Kuznicos-Bruzgių kontrolės punkto.

Baltarusijos Raudonasis Kryžius sako, kad maždaug tūkstantis migrantų apsistoję šalia šios sienos perėjos esančiame sandėlyje, dar 800 – netoliese įrengtoje laikinoje stovykloje.

Baltarusija pareiškė organizuojanti savanoriškos repatriacijos skrydį. Orlaivis turėtų pakilti iš Minsko ketvirtadienį apie 10 val. 45 min. Grinvičo (12 val. 45 min. Lietuvos) laiku. Pirmiausia lėktuvas skris Arbilį, o iš ten – į Bagdadą.

Tuo metu kelios oro bendrovės paskelbė dedančios pastangas užkirsti kelią būsimiems migrantams pasiekti Baltarusiją.

Tačiau pareigūnai įspėja, kad krizei deeskaluoti reikės laiko.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas trečiadienį sakė: „Turime pasirengti faktui, kad padėtis prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos nebus greitai išspręsta.“

„Turime pasiruošti mėnesiams ar net metams“, – sakė jis Lenkijos visuomeninio radijo 1-ajam kanalui.

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ vadovas Fabrice'as Leggeri interviu naujienų agentūrai AFP taip pat sakė, kad ES turi rengtis naujoms „hibridinėms“ migrantų krizėms, kurstomoms politiniais tikslais.

„Turime pasirengti panašioms situacijoms, galinčioms susiklostyti per gana trumpą laiką“, – sakė jis ir palygino dabartinę krizę su įtempta padėtimi Graikijos ir Turkijos pasienyje praėjusiais metais.

Tūkstančiai migrantų iš Vidurinių Rytų, įskaitant daug Irako autonominio Kurdistano regiono gyventojų, yra įstrigę stovykloje prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos. Jų pastangos neteisėtai patekti į Europos Sąjungos teritoriją kursto įtampą tarp Vakarų šalių ir Baltarusijos bei ją remiančios Rusijos.

Vakarų šalys kaltina Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos vyriausybę dirbtinai kurstant šią krizę ir organizuojant migrantų srautus. Šie Minsko veiksmai smerkiami kaip hibridinė agresija, keršijant už ES sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.

Reguliarus oro susisiekimas tarp Bagdado ir Minsko yra sustabdytas nuo rugpjūčio. Be to, Baltarusija jau ilgiau kaip savaitę laiko uždariusi savo diplomatines atstovybes Bagdade ir Arbilyje.

Lenkų pajėgos sulaikė 100 migrantų prie sienos, pranešė Gynybos ministerija

Lenkijos pajėgos sulaikė maždaug 100 migrantų grupę, naktį bandžiusią kirsti sieną iš Baltarusijos, ketvirtadienį pranešė Gynybos ministerija.

Ministerija socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad Baltarusijos pajėgos pirmiausia atliko žvalgybą ir „greičiausiai“ apgadino pasienyje esančią spygliuotos vielos tvorą.

„Tada baltarusiai privertė migrantus mėtyti akmenis į lenkų karius, kad atitrauktų jų dėmesį. Bandymas kirsti sieną įvyko už kelių šimtų metrų“, – sakoma pranešime.

„Buvo sulaikyta maždaug 100 migrantų grupė“, – teigiama pranešime, kuriame priduriama, kad incidentas įvyko netoli Dubiče Cerkevnės kaimo.

Gynybos ministerijos paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip lenkų kariai naktį prie spygliuotos vielos apsupa didelę grupę miške susispietusių žmonių.

Manoma, kad prie ES sienos Baltarusijos pusėje yra tūkstančiai migrantų, kurie tikisi pereiti sieną.

ES apkaltino Baltarusiją dirbtinai kuriant krizę ir skatinant migrantus atvykti į šalį, žadant jiems lengvą kelią į Europos Sąjungą. Baltarusija tai neigia ir prašo Lenkijos priimti migrantus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)