2004-2013 metais prezidento pareigas ėjęs M. Saakašvilis 48 dienas atsisako maisto, protestuodamas prieš tai, kad spalio 1 dieną, netrukus po grįžimo iš tremties Ukrainoje, buvo įkalintas.

Šalies vyriausybė atsisako perkelti jį iš kalėjimo ligoninės į civilinę kliniką, nepaisydama gydytojų, įspėjusių apie pavojų M. Saakašvilio gyvybei, rekomendacijų.

Trečiadienį ombudsmenės Nino Lomjarios sudaryta medikų taryba, apžiūrėjusi M. Saakašvilį, pareiškė, kad jo „dabartinė būklė vertinama kaip kritinė“ ir kad „artimiausiu metu“ jam gresia mirtinos komplikacijos.

Jie pridūrė, kad kalėjimo ligoninė, kurioje gydomas M. Saakašvilis, neatitinka jo medicininių poreikių, ir paragino jį nedelsiant perkelti į intensyviosios terapijos skyrių civilinėje klinikoje, kurioje būtų geriau pasirengta juo pasirūpinti.

Praėjusią savaitę M. Saakašvilis buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę, kurioje, pasak „Amnesty International“, buvo „pažeistas jo orumas“ ir nesuteikta tinkama priežiūra.

Teisių gynimo organizacija socialiniame tinkle „Twitter“ tai pavadino „selektyviu teisingumu“ ir „akivaizdžiu politiniu kerštu“.

53 metų provakarietiškas reformatorius yra sakęs, kad kalėjime jį užpuolė sargybiniai ir kad jis baiminasi dėl savo gyvybės.

JAV valstybės departamentas paragino Sakartvelo vyriausybę „elgtis su M. Saakašviliu sąžiningai ir pagarbiai“.

Keletas opozicijos įstatymų leidėjų taip pat jau kelias dienas yra paskelbę bado streiką, reikalaudami tinkamos medicininės priežiūros M. Saakašviliui; šį raginimą pakartojo JAV ir Europos Žmogaus Teisių Teismas.

Antradienį teisingumo ministras Ratis Bregadzė atmetė būtinybę perkelti M. Saakašvilį į civilinę kliniką, tvirtindamas, kad „nebuvo nė vieno atvejo, kad M. Saakašvilis nebūtų gavęs reikiamos medicininės paslaugos“.

Praėjusią savaitę M. Saakašvilis sakė, kad nutrauktų bado streiką, jei būtų perkeltas į civilinę „aukšto lygio kliniką, skirtą reabilitacijai po bado streiko“.

M. Saakašvilio areštas paaštrino politinę krizę, kilusią dėl praėjusiais metais vykusių parlamento rinkimų, kuriuos opozicija pasmerkė kaip suklastotus.

Tai taip pat paskatino vienus didžiausių per dešimtmetį antivyriausybinių protestų.

Ministras pirmininkas Iraklijus Garibašvilis neseniai sukėlė triukšmą, pasakęs, kad M. Saakašvilis „turi teisę nusižudyti“ ir kad vyriausybė buvo priversta jį suimti, nes jis atsisakė pasitraukti iš politikos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)