3,2 balo žemės drebėjimas įvyko prie Garelsviro kaimo, netoli Groningeno lauko šalies šiaurėje, pranešė Nyderlandų meteorologijos institutas KNMI.

Iki vėlyvo antradienio Nyderlandų kalnakasybos institucijos gavo apie 212 pareiškimų dėl žalos, kai paprastai per dieną jų būna maždaug 80, pranešė nepriklausoma žalos atlyginimo organizacija IMG.

Vietos vandens priežiūros institucijos pradėjo tikrinti pylimus, šliuzus ir kitus vandens užtvarus, ar jie nepažeisti, o gyventojų buvo paprašyta „budriai stebėti bet kokius pažeidimus“, pavyzdžiui, įtrūkimus ar griūtis, pranešė naujienų agentūra ANP.

Tai buvo „vienas iš keturių stipriausių žemės drebėjimų Groningeno dujų telkinio regione“ ir stipriausias nuo 2019 m., nurodė KNMI. Stipriausias rajone 3,6 balo drebėjimas užregistruotas 2012 m., tačiau kasmet regioną supurto dešimtys nedidelių drebėjimų.

Nyderlandų vyriausybė praėjusiais metais pareiškė, kad sulėtins gavybą ir visiškai uždarys Groningeno telkinį 2022 m., nors anksčiau tai ketinta padaryti iki 2030-ųjų.

Kenčiantys gyventojai jau ne vienerius metus ragina tai padaryti. Manoma, kad žemės drebėjimus lemia oro kišenės, susidarančios po žeme išgaunant dujas. Tačiau Europai prieš žiemą kovojant su didėjančiomis energijos kainomis, Nyderlandų vyriausybė perspėjo, kad 2022 m. gavyba gali laikinai padidėti – kaip tik tada, kai buvo numatyta ją baigti.

Nyderlandų vyriausybė antradienį paskelbė apie planus ištirti 27 tūkst. namų nuo žemės drebėjimų nukentėjusiame regione, maždaug pusę jų reikės sustiprinti. Šis pranešimas paskelbtas šalies kasybos vadovui perspėjus, kad seisminiai smūgiai gali tęstis „dešimtmečius“ net ir dujų gavybai pasibaigus, kai oro slėgis po žeme išsilygins.

„Taip pat matome, kad šiuo metu yra daugiau žemės drebėjimų, nei tikėtasi. Tai kelia nerimą“, – sakoma valstybinio kasyklų prižiūrėtojo Theodoro Kockelkoreno pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją