A. Glazas pareiškė neva Lenkijos pareigūnai mėtė akmenis į migrantus, nors vaizdo įrašuose aiškiai užfiksuota, kad neramumus antradienį išprovokavo būtent migrantai – jie svaidė akmenis ir bandė prasiveržti pro sieną. Lenkijos saugumo pajėgos, norėdamos sustabdyti puolimą, panaudojo ašarines dujas.

„Tai, kas šiuo metu vyksta, yra tiesioginė, incidentais pasienyje grįsta Lenkijos pusės provokacija. Baltarusijos teritorijos atžvilgiu imamasi specialių veiksmų. Beginkliai žmonės nuodijami dujomis, juos kurtina signalinės granatos. Maža to, turime informacijos, kad Lenkijos pareigūnai jau pradėjo į žmones mėtyti akmenis. Yra nukentėjusių. Ir tai objektyvi realybė veiksmų šalies, ir toliau mokančios savo kaimynus teisingos demokratijos ir pagarbos žmogaus teisėms“, – pareiškė A. Glazas.

Lenkijos gynybos ministerija antradienį pranešė, kad Baltarusijos pasieniečiai vadovavo nelegaliems migrantams, pasienyje puolusiems lenkų kariškius ir pasieniečius.

„Šiandienos ataka vyko griežtai prižiūrint baltarusių tarnyboms“, – sakoma socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame ministerijos pranešime.

Ministerija mano, kad Baltarusijos jėgos struktūrų žmonės aprūpino migrantus garsinėmis granatomis.

Tačiau Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas inicijuoja incidento, kai prieš migrantus prie sienos su Lenkija buvo panaudotos specialiosios priemonės, tyrimą, naujienų agentūrai „Interfax“ antradienį nurodė komiteto spaudos tarnyba.

„Užfiksuota, [kad] lenkų jėgos struktūrų nariai panaudojo specialiąsias priemones ir amuniciją prieš neginkluotus žmones baltarusių pusėje. Tai vertinama... kaip smurtiniai veiksmai prieš asmenis, esančius kitos šalies teritorijoje. Baltarusiai inicijuoja šio incidento tyrimą“, – nurodė Valstybinis sienos apsaugos komitetas.

Komiteto teigimu, antradienio vidurdienį padėtis prie laikinos migrantų buvimo vietos šalia Brūzgų sienos perėjos komplikavosi. „Kai kurie užsieniečių vyrai, įvaryti į neviltį dėl nepakeliamų sąlygų, kuriomis jie ir jų šeimos buvo pastarosiomis paromis, pabandė prasiveržti į Lenkijos teritoriją... Jie metėsi prie užtvarų... ir pabandė jas išardyti“, – sakoma pranešime.

Jame nurodoma, kad „faktiškai tvora yra Lenkijos teritorijoje, todėl baltarusių pasieniečiai neturi teisėtos teisės prie jos artintis“.

„Kad atstumtų migrantus, lenkai panaudojo ašarines dujas. Tai dar labiau supykdė pabėgėlius, jie ėmė svaidyti į jėgos struktūrų atstovus akmenis, lazdas, bet ką, kas kritiniu momentu papuldavo po ranka, įskaitant avalynę. Lenkai atsakydami nukreipė į beginklius pabėgėlius vandens patrankos čiurkšles ir panaudojo garsines granatas“, – nurodė Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas.

Lenkijos Gynybos ministerija pranešė, kad migrantai elgėsi „labai agresyviai“, puolė lenkų karius, svaidė į juos akmenis, pabandė nugriauti užtvaras ir prasiveržti į Lenkiją. Lenkijos saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas, kad sulaikytų „migrantų agresiją“.

„Migrantus garsinėmis granatomis aprūpino baltarusių tarnybos. Jie svaidė jas į lenkų eilinius ir karininkus“, – sakoma Lenkijos ministerijos pranešime.

Panaudojus specialiąsias priemones padėtis prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos normalizavosi.

Padėtis prie Europos Sąjungos ir Baltarusijos sienos pastarosiomis dienomis yra ypač sudėtinga. Lenkų pareigūnai šiuos įvykius pavadino sudėtingiausiu migracijos krizės etapu.

Lietuva, Lenkija ir Latvija pastaraisiais mėnesiais fiksuoja padidėjusį migrantų, atvykstančių iš Artimųjų Rytų, Afrikos ir kitų regionų ir mėginančių per Baltarusiją neteisėtai patekti į ES, srautus.

Briuselis kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už ankstesnes bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.