Baltarusijoje prie sienos su Lenkija įstrigę migrantai antradienį dieną vėl mėgino prasiveržti į Europos Sąjungos teritoriją, bet lenkų pajėgos juos atrėmė, panaudojusios specialiąsias priemones.

Lenkijos gynybos ministerijos teigimu, šiandieniniai neramumai vyko griežtai kontroliuojant Baltarusijos pareigūnams. Filmuotoje medžiagoje matoma, kaip vienas iš jų stovi prie migrantų, mėtančių akmenis į Lenkijos pusę. Pareigūnas tiesiog stovi ir nesiima jokių veiksmų.

Lenkijos gynybos ministerija parodė, kaip situacijos prie sienos su Baltarusija paaštrėjimas atrodo Lenkijos pareigūnų akimis. Vaizdo įraše matoma, kaip į juos lekia migrantų mėtomi akmenys, girdėti smūgiai į apsauginius skydus.

„Migrantai į mūsų pareigūnus ir karius mėtė akmenis, bandė nugriauti užtvarą ir kirsti Lenkijos teritoriją. Mūsų tarnybos migrantų agresijai maldyti panaudojo ašarines dujas“, – situaciją pakomentavo Lenkijos gynybos ministerija.

Migrantų pokalbių forumuose pasirodė vaizdo medžiagos, kurioje matoma, kaip Lenkijos pareigūnai panaudoja signalines raketas.

Panašių vaizdo įrašų turi ir Baltarusijos bei Rusijos žiniasklaida. Juose nufilmuota, kaip minia migrantų į Lenkijos pusę mėto akmenis ir viską, kas papuola po ranka. Būtent toks pabėgėlių elgesys ir išprovokavo lenkų atsaką – buvo panaudota vandens patranka.


Baltarusijos tarnybos į gadinamą sienos užvarą ir migrantų agresiją niekaip nereaguoja, o Lenkijos pareigūnai bando apsaugoti sieną, teigiama policijos spaudos tarnybos pranešime.

Lenkijos gynybos ministerija patvirtino, kad šalies pareigūnai panaudojo ir ašarines dujas.


Lenkijos gynybos ministerija skelbia, kad migrantai taip pat turi kurtinamųjų granatų. Lenkai spėja, kad atakuojančius jomis aprūpina Baltarusijos specialiosios tarnybos.


Kaip skelbia Lenkijos policija, buvo sunkiai sužalotas vienas šalies pareigūnas. Spėjama, kad jam po stipraus smūgio nenustatytu daiktu lūžo kaukolė. Greitosios pagalbos automobiliu jis išvežtas į ligoninę.


Delfi primena, kad didžiulė migrantų minia pirmadienį susirinko prie uždarytos Baltarusijos ir Lenkijos sienos perėjos.

Ne mažiau nei 3,5 tūkst. migrantų pirmadienį buvo susitelkę Baltarusijos pusėje prie Brūzgų-Kuznicos sienos perėjos, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas.

Lenkija yra uždariusi Kuznicos sienos perėją nuo lapkričio 8 dienos. Greta sienos šiuo metu sutelktos nemažos pasieniečių ir policijos pareigūnų pajėgos, speciali technika, tarp jų ir automobilis su vandens patranka.

Padėtis Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje komplikavosi praėjusį pirmadienį, prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susirinkus keliems tūkstančiams migrantų iš Viduriniųjų Rytų, norinčių patekti į ES. Lenkijos pareigūnai padėtį apibūdina kaip sunkiausią akimirką nuo krizės pasienyje pradžios.

Latvija, Lenkija ir Lietuva pastaraisiais mėnesiais pastebi gerokai išaugusius nelegalių migrantų, bandančių per Baltarusiją patekti į ES teritoriją, srautus. Bendrija kaltina Baltarusiją dėl pasienyje susidariusio chaoso, nes ji nebeįsileidžia migrantų iš Viduriniųjų Rytų ir Afrikos šalių, nepatekusių į Europos Sąjungos valstybes.

Baltijos šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Šią poziciją palaiko ir Europos Komisija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (316)