Ta akcija įvyko šalies vidurio regione esančiame Kališo mieste praėjusį ketvirtadienį, kai šalyje buvo minima nepriklausomybės diena. Dalyviai taip pat sudegino viduramžių dokumento, kuriuo žydams buvo suteikta apsauga ir teisės lenkų žemėse, kopiją.

Lenkijos žydų bendruomenė pirmadienį išplatintame pareiškime nurodė, kad ši mažuma „su tokia vieša panieka ir neapykanta nesusidurdavo jau daugelį metų“.

„Lenkija yra mūsų tėvynė. Esame ir žydai, ir lenkai. Tačiau klausiame, kodėl vis dažniau ir vis atviriau abejojama mūsų teise laikyti Lenkiją savo namais?“ – pabrėžė Žydų religinių bendruomenių sąjunga.

Vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis apie areštus paskelbė socialiniame tinkle „Twitter“. Jis pareiškė, kad „negalima taikytis su antisemitizmu ir neapykanta dėl tautybės, religijos ar etninės priklausomybės“.

„Atsakydama šio renginio Kališe organizatoriams, Lenkijos valstybė turi parodyti negailestingumą ir ryžtą“, – nurodė M. Kaminskis.

Lenkijos valdžia sulaukė klausimų, kodėl taip ilgai užtruko įtariamųjų sulaikymas, atsižvelgiant į faktą, kad incidentas visuomenėje sukėlė rezonansą.

Vienas iš sulaikytųjų yra ultradešiniųjų aktyvistas Wojciechas Olszanskis, dar žinomas kaip Aleksander'as Jablonowskis. Sudeginus minėtą XIII amžiaus dokumento kopiją, jis tarė: „Panaikiname žydų teises šiame krašte!“ ir „Mirtis Lenkijos priešams!“

Minia atsakė skanduodama: „Mirtis! Mirtis!“

Taip pat buvo sulaikytas Piotras Rybakas, kuriam už žydo atvaizdo sudeginimą anksčiau buvo skirta laisvės atėmimo bausmė. 2019 metais jis nuvyko į buvusią Aušvico mirties stovyklą per jos išlaisvinimo metines ir pareiškė: „Laikas kovoti prieš žydiją ir išvaduoti nuo jos Lenkiją!“

Ši vieša neapykantos išraiška įvyko per Lenkijos valstybingumo šventę, kurią pastaraisiais metais temdo kraštutinių dešiniųjų grupių akcijos.

Žydų bendruomenės pareiškime pažymima, kad Lenkijos nacionalinės ir vietos valdžios institucijos „atsisako pagrindinio Nepriklausomybės dienos iškilmių organizatoriaus vaidmens, todėl leidžia iniciatyvą perimti kraštutinių dešiniųjų organizacijoms, per viešus susirinkimus propaguojančioms antisemitinius, ksenofobinius ir homofobinius žodžius“.

„Deja, kai kurios iš šių organizacijų finansuojamos valstybės“, – priduriama pareiškime.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda sekmadienį griežtai pasmerkė antisemitinį incidentą, o Kališo gyventojai sekmadienį surengė demonstraciją su šūkiu „Kališas – laisvas nuo fašizmo“.

Izraelio užsienio reikalų ministras Yairas Lapidas padėkojo lenkų valdžiai už „nedviprasmišką pasmerkimą“. Anot Y. Lapido, žydų tauta „tikisi, jog Lenkijos vyriausybė imsis bekompromisių veiksmų prieš asmenis, prisidėjusius prie šioje šokiruojančios neapykantos išraiškos“.

Lenkija šimtmečius buvo viena svetingiausių Europos šalių žydams: lenkų karaliai siūlė šios tautybės žmonėms apsaugą, kai šie bėgo nuo persekiojimo vokiečių žemėse.

XX amžiuje Lenkijos žydų bendruomenė smarkiai išaugo ir tapo didžiausia Europoje: Antrojo pasaulinio karo išvakarėse šalyje gyveno apie 3,3 mln. žydų. Daugumą šių žmonių per Holokaustą nužudė nacistinė Vokietija. Mūsų dienomis žydų bendruomenė Lenkijoje yra labai maža, ją tesudaro keliolika tūkstančių žmonių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją