„Mano žinutė amerikiečiams: Amerika vėl juda į priekį, o jūsų gyvenimas pasikeis į gera“, - sakė prezidentas savo kalboje daugybei kviestinių svečių.

Kongresas didžiausią tokį investicijų paketą JAV nuo šeštojo dešimtmečio priėmė prieš pusantros savaitės. Lėšos, be kita ko, bus skirtos keliams ir tiltams, uostams, geležinkelių transportui, naujiems vandentiekiams, elektromobilių įkrovimo stotelėms ir plačiajuosčio interneto plėtrai.

Už įstatymą balsavo ne tik J. Bideno demokratai, tačiau ir dalis opozicijoje esančių respublikonų. Tokios abiejų partijų palaikymo sulaukiančios iniciatyvos dėl didelio politinio šalies susiskaldymo yra retas reiškinys. Todėl J. Bidenas įstatymą pirmadienį pavadino „įrodymu“, kad demokratai ir respublikonai gali bendradarbiauti ir „pasiekti rezultatų“ – nepaisant to, ką sako „cinikai“.

Vis dėlto dėl infrastruktūros paketo kelis mėnesius vyko ginčai J. Bideno demokratų partijos viduje. Kairiojo partijos sparno deputatai teigė pritarsiantys įstatymui tik tada, jei kartu bus sutarta dėl dar didesnio socialinių išlaidų ir klimato apsaugos paketo. J. Bidenas tikisi, kad šis antrasis paketas, kurio apimtys pastaruoju metu siekė 1,75 trln. dolerių, bus priimtas dar prieš Padėkos dieną lapkričio 25-ąją. Tačiau jam ir toliau priešinasi konservatyvusis Demokratų partijos sparnas.

Mėnesius trukusi jo reformų programos blokada smarkiai pakenkė J. Bidenui. Prezidentas šiuo metu sulaukia didelio spaudimo ir dėl aukštos infliacijos, kurią lemia koronaviruso pandemija. Smarkiai smuko jo populiarumas. Remiantis savaitgalį paskelbtos apklausos rezultatais, J. Bideno darbu patenkinti tik 41 proc. amerikiečių, 53 proc. yra nepatenkinti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją