„Anksčiau šiandien Rusijos Federacija beatodairiškai įvykdė palydovo sunaikinimo bandymą, [paleidusi] tiesiogiai kylančią priešpalydovinę raketą į vieną iš savo palydovų“, – per spaudos konferencija sakė N. Price'as.

„Šis bandymas iki šiol sukūrė daugiau kaip 1 500 susekamų orbitinių nuolaužų ir šimtus tūkstančių mažesnių orbitinių nuolaužų, dabar keliančių pavojų visų valstybių interesams“, – pabrėžė jis.

Orbitinėje stotyje šiuo metu esantys keturi amerikiečiai, vokietis ir du rusai turėjo laikinai evakuotis į du erdvėlaivius, laikydamiesi standartinės saugos procedūros.

Rusijos kosmoso agentūra „Roskosmos“ šio incidento nesureikšmino.

„Objekto, dėl kurio įgula šiandien turėjo persikelti į erdvėlaivius, vykdant standartines procedūras, orbita atitolo nuo TKS orbitos. Stotis yra „žaliojoje“ zonoje“, – per „Twitter“ parašė agentūra.

Tačiau N. Price'as savo griežto tono pareiškime perspėjo, kad pavojus toli gražu nepraėjo.

„Šis bandymas reikšmingai padidins pavojų astronautams ir kosmonautams Tarptautinėje kosminėje stotyje, taip pat kitiems žmonių skrydžiams į kosmosą“, – sakė Valstybės departamento atstovas.

„Rusijos pavojingas ir neatsakingas elgesys kelia pavojų kosmoso ilgalaikiam tvarumui ir aiškiai demonstruoja, kad Rusijos pareiškimai apie nusistatymą prieš kosmoso militarizavimą yra nenuoširdūs ir veidmainiški“, – pridūrė N. Price'as.

„Jungtinės Valstijos dirbs su mūsų sąjungininkais ir partneriais, kad atsakytų į Rusijos neatsakingą veiksmą“, – perspėjo jis, bet konkrečių priemonių nepaminėjo.

Vašingtonas ir Maskva nuo Šaltojo karo pabaigos glaudžiai bendradarbiavo vykdydami bendrus kosminius projektus, nepaisant pastaraisiais metais didėjusios politinės įtampos.

Pentagono atstovas Johnas Kirby irgi pateikė žurnalistams informacijos apie šį incidentą, siųsdamas signalą, kad įvykis yra strateginės svarbos. Pareigūnas pabrėžė, kad Rusija nebuvo iš anksto perspėjusi Vašingtono ketinanti išbandyti priešpalydovinę raketą.

„Atidžiai stebime, kokio pobūdžio pajėgumus Rusija atrodė norinti vystyti, galinčius kelti grėsmę ne vien mūsų nacionalinio saugumo interesams, bet paskatoms kitoms kosminius skrydžius rengiančioms šalims laikytis saugumo, – kalbėjo J. Kirby. – Labai aiškiai leidome suprasti, kad norėtume pamatyti normas kosmosui, kad jomis galėtų atsakingai remtis visos kosminius skrydžius rengiančios šalys.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)