Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh pažymėjo, kad R. Grossi „buvo pakviestas“ į Teheraną ir kad buvo pasiūlyta vizito data. Tačiau URM atstovas nedetalizavo, kada konkrečiai jis galėtų įvykti.

R. Grossi galėtų susitikti su Irano užsienio reikalų ministru ir šalies atominės energetikos agentūros vadovu, žurnalistams sakė S. Khatibzadeh ir pridūrė: „Laukiame jo atsakymo.“

Pats R. Grossi tikėjosi apsilankyti šiitiškoje respublikoje iki lapkričio 22 dieną vyksiančio TATENA Valdytojų tarybos posėdžio, bet penktadienį ryšių su iraniečių vyriausybe stygių pavadino „stulbinančiu“.

„Yra ilgas dalykų, kuriuos turime aptarti, sąrašas“, – pareiškė jis.

Pastarąjį kartą M. Grossi Teherane lankėsi rugsėjį. Tuomet buvo pasiektas susitarimas dėl galimybės susipažinti su branduolinių objektų stebėjimo įrangos medžiaga.

Praėjus kelioms dienoms po to vizito TATENA pasiskundė, kad jai nebuvo suteikta „būtina“ prieiga prie centrifugų komponentų gamybos dirbtuvių, kur agentūrai reikėjo prižiūrėti įrangą.

Kvietimas gautas lapkričio 29 dieną Vienoje turint atsinaujinti deryboms dėl 2015 metų Irano ir galingųjų valstybių branduolinio susitarimo atgaivinimo.

Tas paktas, kuriuo Teheranui buvo žadamas sankcijų sušvelninimas mainais į branduolinės programos apribojimus, pakibo ant plauko 2018 metais iš jo vienašališkai pasitraukus JAV.

Derybos yra įšaldytos nuo birželio, kai Irano prezidentu buvo išrinktas ultrakonservatorius Ebrahimas Raisi.

Pirmadienį S. Khatibzadeh pakartojo, jog Iranas reikalauja garantijų, kad JAV vėl nepasitrauks iš susitarimo. URM atstovas pridūrė, kad pažanga derybose priklausys nuo sankcijų panaikinimo.