Už terorizmo prevenciją šiaurės vakarų Anglijoje atsakingas Russas Jacksonas sakė, kad sekmadienio rytą prie Liverpulio moterų ligoninės sprogo savadarbis sprogstamasis užtaisas.

Anot jo, tyrėjai toliau aiškinasi, „kaip buvo pagamintas užtaisas, koks buvo motyvas, ir ar dar kas nors su tuo susijęs“.

Tačiau R. Jacksonas pridūrė, kad užtaisą, kuriam sprogus automobilis užsiliepsnojo, „pagamino keleivis, kuris žuvo“.

Per sprogimą žuvo taksi automobilyje buvęs keleivis, o vairuotojas buvo sužeistas.

Sprogimas driokstelėjo likus kelioms minutėms iki Atminimo sekmadienio pamaldų pradžios šalimais esančioje Liverpulio katedroje. Tai pakurstė spėliones, kad išpuolio taikiniu galėjo būti šios pamaldos.

R. Jacksonas spaudos konferencijoje sakė: „Kol kas negalime to susieti, tačiau tai yra viena iš mūsų atliekamo tyrimo krypčių.“

„Nors šio incidento motyvas kol kas nežinomas, atsižvelgiant į visas aplinkybes jis laikomas teroristiniu incidentu“, – sakė pareigūnas.

Netrukus po sprogimo šalimais esančiame Liverpulio Kensingtono rajone pagal Kovos su terorizmu įstatymą buvo sulaikyti trys 21-erių, 26-erių ir 29 metų amžiaus vyrai.

Ketvirtas asmuo, 20 metų jaunuolis, buvo sulaikytas anksčiau pirmadienį, nurodė R. Jacksonas ir pridūrė, per kratą vienu adresu šalia Kensingtono esančiame Seftone parke buvo surasta „reikšmingų daiktų“.

Stebuklingas išsigelbėjimas

Sprogimas driokstelėjo prieš pat 11 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku, Britanijai ruošiantis tylos minute pagerbti kritusius karius ir karo veteranus.

Iškart po incidento pasipylė pagyrimai taksi vairuotojui, kuris, kaip pranešama, suskubo užrakinti automobilio duris, kad jam įtarimų sukėlęs keleivis negalėtų išlipti.

Britų žiniasklaida, remdamasi tyrėjais ir taksi vairuotojo draugais, pranešė, kad keleivis ketino eiti į pamaldas Liverpulio anglikonų katedroje.

Tačiau dėl uždarytos gatvės taksi vairuotojui teko pakeisti maršrutą, ir jie atsidūrė prie šalimais esančios ligoninės. Vairuotojas suspėjo išlipti prieš nuaidint sprogimui, pranešė „Daily Mail“.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas prieš policijos spaudos konferenciją sakė, jog kol kas anksti komentuoti incidento detales, nes dar vyksta tyrimas.

„Tačiau panašu, kad tas taksi vairuotojas pasielgė nepaprastai apgalvotai ir narsiai“, – sakė jis žurnalistams Londone.

Liverpulio merė Joanne Anderson savo ruožtu sakė: „Taksistas savo didvyriškomis pastangomis sugebėjo užkirsti kelią potencialiai katastrofai ligoninėje.“

„Mes žinojome, kad taksi vairuotojas išlipo ir užrakino duris, sužinojome apie tai gana greitai“, – sakė ji BBC radijui.

Tuo pat metu merė paragino visuomenę neužsiimti spėlionėmis, kol vyksta tyrimas.

R. Jacksonas nepateikė daug detalių apie incidentą, tačiau nurodė, kad keleivis įsėdo į taksi automobilį Kensingtono rajone ir paprašė nuvežti į ligoninę.

„Taksi automobiliui privažiavus prie keleivių išlaipinimo vietos šalia ligoninės, mašinos viduje driokstelėjo sprogimas ir ją apėmė liepsnos“, – sakė R. Jacksonas.

„Stebuklas, kad vairuotojas suskubo išlipti iš mašinos. Jam buvo suteikta pagalba dėl patirtų sužalojimų, jis jau paleistas iš ligoninės“, – pridūrė pareigūnas.

Katedroje buvo maždaug 2 tūkst. žmonių

Bažnyčioje vykusioje ceremonijoje, vienoje didžiausių, vykusių už Londono ribų, dalyvavo maždaug 2 tūkst. žmonių, pranešė laikraštis „Liverpool Echo“.

Be to, po pamaldų prie katedros vyko karinis paradas, dėl kurio buvo uždarytos gatvės.

Aukšto rango konservatorių politikas Oliveris Dowdenas sakė, kad vairuotojo veiksmai labai kontrastuoja su „teroristinių išpuolių bailumu“.

„Aišku, mes turėsime išsiaiškinti, kas tiksliai ten įvyko“, – sakė vienas valdančiosios partijos pirmininkų interviu „Sky News“. Jis pabrėžė, kad pranešimus apie vairuotojo atsaką dar reikia patvirtinti.

„Jeigu taip ir yra, tai yra dar vienas tikros drąsos ir narsos pavyzdys“, – sakė O. Dowdenas.

Pirmadienį įvykio vieta prie ligoninės buvo užtverta, taip pat buvo uždarytos gatvės aplink du tiriamus objektus, kur dirbo baltais kostiumais vilkintys teismo medicinos pareigūnai.

Tyrėjams taip pat padeda vidaus žvalgybos tarnyba MI5, pranešė laikraštis „The Guardian“ ir visuomeninis transliuotojas BBC.

Britanijoje šiuo metu oficialiai galioja „reikšmingas“ terorizmo grėsmės lygis – tai reiškia, jog kokio nors išpuolio tikimybė yra reali. Jungtinis terorizmo analizės centras pavojaus lygį nustato remdamasis žvalgybos duomenimis apie teroristinę veiklą šalyje ir užsienyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją