Abu prezidentai nuo J. Bideno inauguracijos sausio mėnesį jau dukart kalbėjosi telefonu, bet Xi Jinpingui dėl pandemijos atsisakant vykti į užsienį, susitikimas vaizdo ryšiu lieka geriausia tiesioginių derybų galimybė.

Pastaruoju metu daugiausiai dėmesio reikalavo ginčas dėl Taivano ir, pasak J. Bideno padėjėjų, rengiamas susitikimas yra proga neleisti įtampai augti toliau.

„Kaip atsakingas pasaulinis lyderis žinome, kad svarbu laikyti komunikacijos kanalus atvirus“, – reporteriams sakė JAV administracijos aukšto rango pareigūnas. Jis pabrėžė, kad abiejų šalių „konkurencija“ neturėtų nuvesti prie „konflikto“.

„Prezidentas taip pat aiškiai pasakys, jog norime kurti bendrus kreipiamuosius bėgius, kad išvengtume apsiskaičiavimų ar nesusipratimų“, – nurodė pareigūnas.

Tuo pačiu metu Baltieji rūmai siekė mažinti lūkesčius. Pasak minėto pareigūno, JAV nesitiki iš šio susitikimo kokių nors rezultatų.

J. Bideno inicijuotas viršūnių susitikimas įvyks pirmadienį 19 val. 45 min. Vašingtono laiku. Pekine tuo metu bus antradienis, 8 val. 45 minutės.

Vašingtonas tikisi, kad susitikimas, tikriausiai truksiantis kelias valandas, bus produktyvesnis už pokalbius telefonu.

Xi Jinpingas iš Kinijos nėra išvykęs jau beveik dvejus metus, o J. Bidenas kritikavo jo nedalyvavimą svarbiuose tarptautiniuose pastarojo meto renginiuose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)