Skelbiama, kad migrantai paliko savo stovyklą ir, Baltarusijos pareigūnų vedami, išėjo link sienos prie pasienio posto Bruzgi, per kurį bandys legaliai patekti į Lenkijos teritoriją.


Netrukus pranešta, kad migrantų kolona pasiekė pasienio postą „Bruzgi-Kuznica“.

Iš Lenkijos pusės kontroliniame pasienio poste – spygliuota viela ir blokuojamas kelias. Baltarusijos pasieniečiai „turistus“ ignoruoja, „Telegram“ kanale rašo NEXTA.

Didžiulė migrantų minia pirmadienį susirinko prie uždarytos Baltarusijos ir Lenkijos sienos perėjos, rodo lenkų valstybės sienos apsaugos tarnybos ir kariuomenės paskelbtuose vaizdo įrašuose.

„Vis daugiau migrantų grupių vedamos baltarusių pajėgų prie Kuznicos sienos perėjos“, – sakoma Lenkijos gynybos ministerijos „Twitter“ žinutėje. Vaizdo įrašuose matyti, kad Baltarusijos pusėje prie pasienio užtvaros susirinko šimtai migrantų, kurių judėjimą stebi Lenkijos policininkų ir karių voros.

Migrantai įsitaisė priešais Lenkijos karius. Lenkijos policija pakėlė karinį sraigtasparnį „Black Hawk“, iš šonų matyti vandens patrankos.


Lenkijos gynybos ministerija tviteryje skelbia, kad žmonės, vilkintys liemenes su užrašu „Žiniasklaida“, ragina migrantus, daugiausia moteris ir vaikus, prieiti prie barikadų, kad galėtų juos nufilmuoti.


Situacija prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos išlieka itin įtempta. Kužnicos apylinkėse pasirodė naujų migrantų, skelbia wp.pl.

Remiantis Lenkijos pasienio tarnybos duomenimis, iš viso Baltarusijos teritorijoje prie sienos su Lenkija gali būti 4-5 tūkst. žmonių. Sekmadienį Lenkijos pareigūnai skelbė, kad įmanomas didelio masto šturmas.

Lenkijos kariai per garsiakalbius perspėja migrantus, jog kirsti sieną neteisėta, ir vardija pasekmes, jeigu jie nepaklus reikalavimams.

Vieną akimirką iš garsiakalbio pasigirdo rusiškai kalbantis moteriškas balsas: „Baltarusiai! Atsikvošėkite! Liaukitės skaudinę nekaltus žmones! Leiskite toms moterims ir vaikams grįžti namo!“.


Lenkijos Vidaus reikalų viceministras Maciejus Wasikas sakė, kad prie sienos perėjos yra „tūkstančiai migrantų“.

„Lenkų pajėgos pasiruošusios bet kokiems scenarijams“, – sakė jis.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba nurodė, kad „neteisėti migrantai nuo ryto renkasi prie sienos perėjos“ ir ruošiasi veržtis per sieną.

Baltarusija: jie patys susiorganizavo

Kaip skelbia valstybinis Baltarusijos pasienio komitetas, „pirmadienio rytą pabėgėliai, tikėdamiesi, jog situacija susiklostys palankiai, susirinko šiltus daiktus, palapines, miegmaišius. Vidurdienį susiorganizavo į didžiulę koloną ir pradėjo judėti link pasienio posto „Bruzgi“.

„Migrantai akcentuoja savo išskirtinai taikius ketinimus ir yra pasirengę bet kokiai situacijai. Kolonos priekyje – moterys su mažais vaikais. Baltarusijos pasieniečiai ir toliau rūpinasi saugumu ir tvarka tiek pačioje neramiausioje stovykloje, tiek prie judančios pabėgėlių kolonos“, – skelbia valstybinė Baltarusijos naujienų agentūra BELTA, remdamasis valstybinio Baltarusijos pasienio komiteto duomenimis.


Pasienio komiteto kamerų transliacijoje matoma, kad Baltarusijos pareigūnai iš savo pusės pašalino spygliuotos vietos užtvaras.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką organizuojant masinį migrantų gabenimą iš Artimųjų Rytų iki ES sienos keršijant už Bendrijos įvestas sankcijas. Baltarusija tai neigia, tačiau praėjusią vasarą grasino nebestabdyti migrantų, kurie nori patekti į ES.

Daug migrantų dabar yra įstrigę Lenkijos pasienyje, kur gyvena palapinių stovyklose. Lenkija jau yra sustiprinusi savo sienos apsaugą ir yra dislokavusi 15 tūkst. karių, kurie padeda pasieniečiams ir policijos pareigūnams stabdyti iš Sirijos ir Irako atvykusius migrantus, norinčius patekti į Vokietiją ir kitas Vakarų Europos šalis.

Lenkijos pasienio tarnyba skelbia šiais metais užfiksavusi daugiau nei 33 tūkst. nelegalių migrantų mėginimų kirsti šalies sieną iš Baltarusijos pusės, palyginti su vos 120 tokių atvejų per visus praėjusius metus.

A. Lukašenka pirmadienį pareiškė, kad Minskas ieško būdų repatrijuoti Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje įstrigusius migrantus.

Tai rodytų, kad Minskas imasi žingsnių sumažinti įtampą prieš Europos Sąjungos susitikimą dėl naujų sankcijų A. Lukašenkos režimui.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais bandė patekti į ES narę Lenkiją per Baltarusijos sieną. Tačiau praėjusią savaitę įtampa pasienyje smarkiai išaugo, lenkų pasieniečiams atrėmus koordinuotus migrantų bandymus neteisėtai kirsti sieną.

Briuselis kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.

Pirmadienį rengiamas 27 Bendrijos valstybių užsienio reikalų ministrų susitikimas, kuriame turėtų būti patvirtintos naujos baudžiamojo poveikio priemonės Minsko režimui.

A. Lukašenka prieš šį susitikimą sakė, jog Baltarusija nenori, kad įtampa pasienyje peraugtų į „konfliktą“, todėl ieško būdų, kaip išsiųsti namo kelis tūkstančius ten įstrigusių migrantų, daugiausia iš Vidurinių Rytų.

„Šiame rajone vyksta aktyvus darbas siekiant įtikinti žmones: prašome, grįžkite namo. Tačiau niekas nenori grįžti atgal“, – sakė A. Lukašenka. Jį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Tie žmonės, turiu pasakyti, labai užsispyrę – niekas nenori grįžti, – kalbėjo jis. – Ten jie neturi būstų, jie supranta, kad nėra kuo maitinti vaikų.“

67 metų A. Lukašenka taip pat leido suprasti, kad Baltarusija galėtų sutikti su Miuncheno valdžios pasiūlymu nuskraidinti migrantus į Vokietiją Baltarusijos nacionalinės oro vežėjos „Belavia“ lėktuvais, jei Lenkija neatvertų „humanitarinio koridoriaus“.

„Jei reikės, nusiųsime juos į Miuncheną mūsų lėktuvais“, – sakė A. Lukašenka.

„Organizuoti migracijos srautą per Baltarusiją mums patiems būtų brangiau, – sakė jis. – Niekada to nedarėme ir neketiname daryti.“

A. Lukašenka pridūrė, kad Baltarusija atsakys į naujas ES sankcijas.

„Jie galvoja, kad aš juokauju, – sakė jis. – Mes ginsimės.“

Minsko režimui jau taikoma virtinė ES sankcijų, įvestų dėl brutalaus susidorojimo su opozicija po pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, taip pat dėl gegužę įvykusio incidento, kai Minske buvo priverstinai nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs bendrovės „Ryanair“ laineris ir buvo suimtas jame buvęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas.

Nepaisant A. Lukašenkos galimai ištiestos alyvos šakelės, Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pirmadienį įspėjo, kad Baltarusijai vis tiek gresia naujos sankcijos dėl migrantų krizės.

„Griežtinsime sankcijas“, – sakė jis, ES užsienio reikalų ministrams susirinkus į susitikimą.

Baltarusija skelbia, kad migrantų stovykloje yra maždaug 2 tūkst. žmonių, tarp kurių esama besilaukiančių moterų ir vaikų. Lenkija sako, kad pasienyje yra 3–4 tūkst. migrantų, ir kasdien atvyksta naujų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (279)