Kol kas to nepadarė šie Saeimos nariai: Aldis Guobzemas (dešiniojo sparno partija „Įstatymas ir tvarka“), jo bendrapartietė Karina Sprūdė, Valerijus Nikonovas (socialdemokratų partija „Santarvė“), jo bendrapartietis Janis Adamsonas, Jūlija Stepanenko (konservatyvi partija „Pirmiausiai – Latvija“) ir Romanas Naudinis (dešinysis „Nacionalinis susivienijimas“).

A. Guobzemas yra persirgęs COVID-19, rodo informacija socialiniuose tinkluose.

J. Adamsonas yra įtariamas šnipinėjimu ir parlamento darbe nedalyvauja.

Komiteto pirmininkė Janyna Kursytė-Pakulė informavo, kad J. Stepanenko pateikė neigiamą COVID-19 testo rezultatą, tačiau įstatymas numato, kad Saeimos nariui, turinčiam neigiamą COVID-19 testą, leidžiama dalyvauti parlamento darbe tik tuo atveju, jei jis taip pat turi medicininės komisijos išvadą, jog negaliu skiepytis.

Latvijos parlamentas penktadienį priėmė įstatymą, numatantį, kad nuo lapkričio 15-osios Saeimos nariai parlamento ir jo komiteto posėdžiuose gali dalyvauti tik pateikę Mandatų, etikos ir teikimo komitetui COVID-19 pažymėjimą, patvirtinantį pasiskiepijimą arba persirgimą, arba klinikinės universitetinės ligoninės specialisto rekomendaciją tam tikram laikui atidėti skiepą ir neigiamą COVID-19 testo atsakymą.

Deputatams, negalintiems dirbti parlamente, bus sustabdytas darbo užmokesčio ir kompensacijų mokėjimas.

Įstatymas galios iki 2022 metų liepos 1-osios.

Saeimos prezidiumas tokių suvaržymų būtinybę vertins mažiausiai kartą per du mėnesius.