„Žingsnis „Memorial“ likvidavimo link yra dar vienas Rusijos „užsienio agentų įstatymo“ panaudojimo atvejis, kuris dar labiau susiaurina erdvę nepriklausomiems aktyvistams, sukuria kliūčių istoriniams tyrimams ir kritiškiems debatams“, – rašoma jame.

Apgailestavimą dėl tokių Rusijos ketinimų išvakarėse pareiškė ir Europos Tarybos (ET) generalinė sekretorė Marija Peičinovič-Burič.

„Memorial“ likvidavimas būtų dar vienas skaudus smūgis pilietinei visuomenei, kuri yra svarbiausias bet kokios demokratijos pagrindas“, – pabrėžė ji.

1992 metais Maskvoje įkurta NVO anksčiau šią savaitę pranešė gavusi Rusijos Aukščiausiojo Teismo pranešimą, kad prokurorai reikalauja likviduoti šią grupę dėl sistemingų „užsienio agentų“ teisės aktų pažeidimų.

Generalinė prokuratūra šį pranešimą patvirtino.

„Memorial“ atstovai savo ruožtu sprendimą pavadino „politiniu“ ir pareiškė, kad byla „neturi teisinio pagrindo“.

Rusijos teisėsauga šią tarptautinę NVO į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukė 2016 metais. „Memorial“ teisių gynimo centras šiame sąraše atsidūrė dvejais metais anksčiau.

„Memorial“ yra viena seniausių pelno nesiekiančių organizacijų, tyrinėjančių politines represijas SSRS ir šiuolaikinėje Rusijoje.

Šios organizacijos pirmtakės pirmasis garbės pirmininkas buvo garsus akademikas Andrejus Sacharovas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)