Abiejų didžiausių ekonomikų santykiai pastaruoju metu smarkiai pašlijo, ypač dėl Taivano – demokratiškai valdomos autonominės salos, kurią Kinija laiko savo teritorija ir žada kada nors ją susigrąžinti, net jeigu tektų griebtis jėgos. Praeitą mėnesį Pekinas į oro erdvę netoli Taivano pasiuntė rekordinį skaičių savo karinių orlaivių.

Padidėjus Kinijos agresijos pavojui Vašingtonas ne kartą reiškė palaikymą Taivanui, bet šią savaitę JAV ir Kinija per Glazge vykstančią tarptautinę konferenciją netikėtai sudarė susitarimą dėl veiksmų klimato kaitai mažinti.

„Abu lyderiai aptars būdus atsakingai valdyti Jungtinių Valstijų ir KLR (Kinijos Liaudies Respublikos) konkurenciją, taip pat būdus dirbti kartu, kur mūsų interesai sutampa“, – sakoma penktadienį paskelbtame Baltųjų rūmų atstovės Jen Psaki pranešime.

„Prezidentas Bidenas paaiškins JAV ketinimus ir prioritetus, aiškiai ir atvirai kalbės apie mūsų susirūpinimą dėl KLR“, – pridūrė J. Psaki.

Atstovė sakė, kad virtualus pokalbis vyks pirmadienį „vakare“ Vašingtono laiku. Tuo metu Pekine bus ankstus antradienio rytas.

Nuo J. Bideno kadencijos pradžios šių metų sausį jis dukart telefonu kalbėjosi su Xi Jinpingu. Jiedu yra ne kartą susitikę, kai J. Bidenas buvo viceprezidentas Baracko Obamos administracijoje.

J. Bidenas tikėjosi susitikti su Xi Jinpingu per Romoje vykusį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą, bet Kinijos lyderis nuo COVID-19 pandemijos pradžios nebuvo išvykęs iš savo šalies ir sutiko dalyvauti virtualiose derybose, kurios būtų surengtos iki šių metų pabaigos.

Abu lyderiai praeitą naktį dalyvavo Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) virtualiame forume, kurį organizavo Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern.

„Per pastaruosius 10 mėnesių ne kartą atkreipiau dėmesį, kad ryšiai su Kinija mums yra vieni reikšmingiausių, bet taip pat patys sudėtingiausi“, – penktadienį sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

„Juose esama įvairių elementų: kai kur – bendradarbiavimo, kai kur – konkurencijos, kiti – priešiškumo, ir mes valdome visus tris [aspektus] tuo pačiu metu“, – pridūrė jis.

Baltieji rūmai jau yra užsiminę, kad per pirmadienį vyksiančias derybas vargu ar bus paskelbta reikšmingų pareiškimų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)