Iš pradžių planuota parlamentarams, negalintiems įrodyti, kad jie yra pasiskiepiję ar persirgę COVID-19, uždrausti dalyvauti nevirtualiai, bet galiausiai nuspręsta neleisti jiems dalyvauti net ir nuotoliniu būdu.

Pasiūlymą pateikė koalicijos partijos – „Už plėtrą/Už!“, „Naujoji vienybė“, Naujoji konservatorių partija (JKP) ir Nacionalinis aljansas.

Įstatyme sakoma, kad nuo lapkričio 15 dienos Saeimos nariai parlamento ir jo komiteto posėdžiuose gali dalyvauti tik pateikę Saeimos Mandatų, etikos ir teikimo komitetui COVID-19 sertifikatą, patvirtinantį pasiskiepijimą arba persirgimą, arba klinikinės universitetinės ligoninės specialisto rekomendaciją tam tikram laikui atidėti skiepą ir neigiamą COVID-19 testo atsakymą.

Parlamentarams, negalintiems dirbti parlamente, bus sustabdytas darbo užmokesčio ir kompensacijų mokėjimas.

Be to, įstatymas numato, kad Latvijos savivaldos tarybų deputatų, neturinčių sertifikatų apie vakcinavimąsi nuo COVID-19 arba persirgimą šia liga, mandatai bus įšaldomi.

Ši taisyklė nebus taikoma savivaldybių įstatymų leidėjams, kuriems gydytojai yra suteikę leidimą atidėti vakcinavimą tam tikram laikui ir turintiems pažymėjimą, kad jų COVID-19 testos rezultatai yra neigiami.

Jeigu deputatas tokių pažymėjimų neturi, jo įgaliojimai bus stabdomi tarybos sprendimu, apie kurį turės būti nedelsiant informuojama savivaldybės rinkimų komisija.

Kol deputato įgaliojimai sustabdyti, jį pavaduoja kitas kandidatas pagal sąrašą, turintis sertifikatą.

Įstatymas galios iki 2022 metų liepos 1-osios.

Saeimos prezidiumas tokių suvaržymų būtinybę vertins mažiausiai kartą per du mėnesius.

Anksčiau pranešta, jog ombudsmenas Juris Jansonas mano, kad įstatymo teisinis aspektas yra antraeilės svarbos, nes ši nuostata yra politinis sprendimas. Parlamentui įpareigojus visus viešojo sektoriaus darbuotojus pasiskiepyti, valstybės administravimo sektorius privalo rodyti pavyzdį.

Tačiau ombudsmenas mano, kad kai kurie parlamentarai galėtų ginčyti įstatymą Konstituciniame Teisme.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)