51 metų Maria Bashir buvo evakuota rugsėjį, kai JAV rugpjūčio 30 dieną išvedė paskutinius karius. Nuo 2009 m. ji buvo vakarinės Herato provincijos vyriausioji prokurorė ir kovojo su korupcija, smurtu prieš moteris ir vaikų santuokomis. JAV valstybės departamentas 2011 m. ją įvertino apdovanojimu už drąsą Talibano grasinimų akivaizdoje, o žurnalas „Time“ tais pačiais metais įtraukė ją į 100 įtakingiausių žmonių sąrašą.

Teisingumo ministrė Marta Cartabia sakė, kad suteikdama jai pilietybę Italija nori parodyti savo „palaikymą visoms kitoms Afganistano moterims, kurios ir toliau kovoja už savo laisvę bei teises ir moka už tai didelę kainą“. M. Cartabia pasitiko M. Bashir, kai ji rugsėjo 9 d. nusileido Italijoje.

M. Bashir gyveno Talibanui valdant praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje, kurį 2010 m. Jungtinių Tautų narkotikų ir nusikalstamumo biurui apibūdino kaip „ypač niūrų laiką moterims“. "Visos bijojo eiti į darbą, aš taip pat turėjau likti namuose. Taigi namuose įkūriau slaptą mokyklą mergaitėms", – sakė ji.

Italija kartu su Vokietija, Didžiąja Britanija ir Turkija buvo viena iš penkių šalių, labiausiai įsitraukusių į JAV vadovaujamą NATO misiją Afganistane. Rugsėjo pradžioje Roma pranešė evakavusi beveik 5 tūkst. afganistaniečių, kai šalį užėmė Talibanas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)