Pagal planą Turkija imsis keleto žingsnių, įskaitant bilietų į vieną pusę į Minską iš Turkijos teritorijos pardavimo sustabdymą. Oro linijos „Turkish Airlines“ sutiko apriboti bilietų iš Stambulo į Minską pardavimą šalių, vienų iš pagrindinių migrantų srautų dalyvių, ypač Irako, Sirijos ir Jemeno, piliečiams.

Turkija taip pat neleis „Belavia“, Baltarusijos nacionalinėms oro linijoms, naudotis Turkijos oro transporto bendrovių Artimųjų Rytų tinklais, kad įsigytų bendrojo kodo skrydžius ir nukreiptų keleivius į Stambulą tam, kad šie galėtų suspėti į „Belavia“ skrydžius į Minską, sakė pareigūnas.

Pastarosiomis dienomis įtampa dėl pabėgėlių Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje smarkiai išaugo; ES kaltina Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką migrantų srautų kurstymu, kaip atsaku į spaudimą jo vyriausybei dėl žiauraus susidorojimo su vidaus oponentais. Pasienyje yra įstrigę keli tūkstančiai žmonių.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel kalbėjosi telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu apie susiklosčiusią situaciją, pranešė Kremlius. Atsakydamas į A Merkel raginimus tarpininkauti dialoge su jo sąjungininku A. Lukašenka, V. Putinas pakartojo savo poziciją, kad ES turėtų tiesiogiai kalbėtis su Minsku.

Ankstesnių konfliktų metu ES dėjo pastangas, kad migrantai apskritai nebūtų skraidinami į Baltarusiją, ypač iš Irako. Šiuo naujausiu susitarimu su Turkija siekiama nutraukti migrantų srautą, prieš jiems pasiekiant Baltarusiją.

Tačiau Turkijos vyriausybė ES pareigūnams pabrėžė, kad nebus lengva išspręsti šią problemą. Pirmiausia, daugelis migrantų turi tinkamus dokumentus keliauti, todėl tai apsunkina galimybę užkardyti jų keliones arba nubausti oro linijų bendroves, kurios juos įleidžia į lėktuvą.