Konferencijai pirmininkaus Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. Libija ruošiasi gruodžio 24 dieną numatytiems prezidento rinkimams, ir ši tema turėtų tapti viena pagrindinių per penktadienio susitikimą.

Taip pat užsienio valstybių delegacijos aptars užsienio samdinių pasitraukimo iš šalies klausimą, skelbia Vakarų žiniasklaida. Pernai gruodį, Jungtinių Tautų skaičiavimais, Libijoje užsieniečių samdinių buvo apie 20 000.

E. Macronas turėtų kalbėti konferencijos pabaigoje.

Rusijos delegacijai vadovaus Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas. Šios konferencijos kuluaruose taip pat įvyks Prancūzijos ir Rusijos užsienio reikalų ir gynybos ministrų susitikimas. Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos teigimu, derybose daugiausia dėmesio bus skiriama strateginiam stabilumui ir saugumui Europoje.

Tikimasi, kad ministrai taip pat aptars bendras savo šalių pastangas sprendžiant Irano branduolinį klausimą, taip pat Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Minsko grupės pirmininkų veiksmus sprendžiant Kalnų Karabacho krizę.

„Jie keisis vertinimais regioninio saugumo klausimais Artimuosiuose Rytuose, Afganistane ir Indijos ir Ramiojo vandenynų regione“, – anksčiau šią savaitę nurodė Prancūzijos užsienio reikalų ministerija.

Smurtas Libiją drasko nuo 2011 metų, kai buvo nuverstas Muamaras Kadhafi, valdęs šią didžiulę, naftos turtingą šalį geležiniu kumščiu nuo 1969 metais jo surengto perversmo.

Libijoje ilgą laiką lygiagrečiai egzistavo dvi vykdomosios institucijos: Tripolyje įsikūrusi Nacionalinės santarvės vyriausybė (NSV), vadovaujama Fayezo al Sarrajo, ir rytuose veikusi administracija, remiama karinio lyderio Khalifos Haftaro.

Pernai spalį Ženevoje abiejų pusių atstovai pasirašė susitarimą dėl nuolatinių paliaubų.

Vasario pradžioje Ženevoje vykusiame JT remtame Libijos politinio dialogo forume buvo išrinkta pereinamojo laikotarpio Libijos vykdomoji valdžia, kuri vadovaus šaliai iki metų gale numatytų rinkimų.

Pirmoji tokia tarptautinė konferencija dėl Libijos buvo surengta 2020 metų sausį Berlyne. 2021 metų birželį Vokietijos sostinėje įvyko antroji konferencija Libijos klausimu, kurios pagrindinis tikslas buvo apibendrinti pastarųjų mėnesių rezultatus ir numatyti tolimesnius žingsnius sprendžiant situaciją regione, įskaitant rinkimų surengimą gruodį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)