Incidentas įvyko šalies anglakalbių regione, apimtame kruvino separatistų konflikto.

Buėjos universiteto vicerektorius Horace Ngomo Manga sakė, kad „užtaisas nukrito ant žemės ir sprogo“.

Sužeistas vienas vaikinas ir 10 merginų; visų jų būklė stabili, valstybiniam transliuotojui CRTV sakė H. N. Manga.

Jis nepateikė detalių apie bombos pobūdį ar galimus kaltininkus.

Buėja yra Kamerūno Pietvakarių provincijos centras. Ir Pietvakarių, ir Šiaurės vakarų provincijose gyvena daugiausia anglakalbiai, o kituose šios centrinės Afrikos valstybės regionuose kalbama daugiausia prancūziškai.

Po dešimtmečius kovotojų vykdytos kampanijos prieš tai, ką Kamerūno anglakalbiai vadina jų diskriminacija, 2017 metų spalio 1 dieną buvo paskelbta nepriklausomybės deklaracija, bet saugumo pajėgos ėmėsi griežtų atsakomųjų veiksmų.

Per konfliktą jau žuvo daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių, o 700 tūkst. gyventojų buvo priversti palikti savo namus, rodo nevyriausybinių organizacijų duomenys, neatnaujinti daugiau kaip metus, nors pastaraisiais mėnesiais smurtas suintensyvėjo.

Jungtinės Tautos ir tarptautinės organizacijos reguliariai pasmerkia abiejų konflikto šalių vykdomus pažeidimus ir nusikaltimus civilių atžvilgiu.

Atsakomybės už trečiadienio sprogdinimą niekas neprisiėmė, bet anglakalbių separatistai nuolat puldinėja mokyklas ir universitetus, kuriuos kaltina pirmenybės teikimu švietimui prancūzų kalba.

Neseniai separatistai suintensyvino atakas prieš šalies ginkluotąsias pajėgas ir per jas naudoja savadarbius sprogstamuosius užtaisus.

Rugsėjo mėnesį Buėjos teismas keturis vyrus nuteisė mirti dėl septynių moksleivių nužudymo praėjusiais metais, bet tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ šį teismo procesą pavadino imitacija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją