Manoma, kad priimtas dokumentas įtvirtins prezidento Xi Jinpingo palikimą kinų istorijos vadovėliuose.

Daugiausiai gyventojų turinčios pasaulio valstybės lyderis nuo pirmadienio Kinijos sostinėje pirmininkauja reikšmingam partijos posėdžiui, dalyvaujant įtakingiausiems jos veikėjams.

Maždaug 400 įtakingo Centrinio komiteto narių priėmė rezoliuciją pavadinimu „Svarbiausi partijos šimtmečio kovos pasiekimai ir istorinė patirtis“ – tai trečias toks nutarimas prieš 100 metų įkurtos valstybės istorijoje.

Ilgame dokumente raginama laikytis „teisingo požiūrio į partijos istoriją“, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“. Anot jos, Komunistų partija „parašė didingiausią per kelis tūkstantmečius kinų tautos istorijos epą“.

„Partijos Centrinis komitetas paragino visą partiją, visą kariuomenę ir visų etninių grupių žmones glaudžiau susitelkti aplink Partijos Centrinį komitetą, kurio branduolys yra draugas Xi Jinpingas, siekiant iki galo įgyvendinti Xi Jinpingo naująją socializmo su kiniškais bruožais erą“, – rašoma dokumente.

Šių metų plenarinis susirinkimas atveria kelią kitų metų rudenį vyksiančiam 20-ajam partijos suvažiavimui. Spėjama, kad per tą susitikimą Xi Jinpingas užsitikrins trečiąją kadenciją ir įtakingiausio Kinijos lyderio po Mao Zedongo statusą.

Pasak analitikų, naujoji rezoliucija padės valstybės vadovui sustiprinti savo valdžią ir įtvirtinti savo viziją Kinijai prieš kitų metų suvažiavimą.

Atėjęs į valdžią Xi Jinpingas ėmėsi griežtų kovos su korupcija priemonių, represijų tokiuose regionuose, kaip Sindziangas, Tibetas bei Honkongas, ir vykdo vis agresyvesnę užsienio politiką.

Jis sukūrė valdžios kultą, nutildydamas kritiką, pašalindamas iš kelio varžovus ir pristatydamas savo politinę teoriją, žinomą pavadinimu „Xi Jinpingo mintys“ ir skirtą moksleiviams bei studentams.

Šią savaitę „Xinhua“ pavadino prezidentą „neabejotinai pagrindine figūra, nulemiančia istorijos eigą“.

Kaip ir visi itin didelio slapumo besilaikančios Kinijos vadovybės susitikimai, keturių dienų plenarinį posėdis vyko už uždarų durų.

Forumas buvo surengtas suintensyvėjus tarptautinei diplomatijai.

Trečiadienį Pekinas ir Vašingtonas per COP26 viršūnių susitikimą netikėtai paskelbė sudarę klimato paktą, nepaisydami pastarojo meto dvišalių konfrontacijų. Artimiausiu metu Xi Jingpingas ir JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) turėtų surengti bendrą vaizdo konferenciją.

Tačiau ketvirtadienį sakydamas kalbą per Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) forumą, Xi Jinpingas taip pat perspėjo negrįžti prie Šaltojo karo laikų nesutarimų Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Tokį pareiškimą jis padarė tvyrant įtampai dėl Taivano.

„Bandymai brėžti ideologines linijas ar formuoti mažus ratus geopolitiniu pagrindu pasmerkti žlugti“, – per virtualią verslo konferenciją kalbėjo kinų lyderis, neabejotinai kreipdamasis į Jungtines Valstijas.

Šią savaitę Pekinas taip pat pasmerkė amerikiečių įstatymų leidėjų vizitą demokratiškai valdomame Taivane, kurį Kinija laiko savo teritorija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)