Ispanijoje, kuri buvo viena anksčiausiai ir stipriausiai pandemijos paveiktų valstybių, dabar yra vienas mažiausių užsikrėtimo lygių Europoje – per pastarąsias 14 dienų pranešta vos apie 63 atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Italijoje šis rodiklis yra dvigubai didesnis, maždaug šešis kartus didesnis Vokietijoje bei Lenkijoje ir 12 kartų didesnis Didžiojoje Britanijoje, rodo oficialūs duomenys. Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas trečiadienį sakė, kad pandemijos raida Ispanijoje „pozityvi“, ir pridūrė: „Turime daugiau nei pakankamai priežasčių didžiuotis tuo, ką pasiekėme“.

Maždaug 79 proc. visų Ispanijos gyventojų yra visiškai paskiepyti, o, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje ir Vokietijoje – tik 67 procentai. Nors skiepijimų lygis Ispanijoje tik keliais procentiniais punktais didesnis nei Prancūzijoje ir Italijoje, šioje šalyje yra kur kas didesnis procentas paskiepytų pažeidžiamų pagyvenusių žmonių. Daugiau nei 99 proc. vyresnių nei 70 metų amžiaus žmonių Ispanijoje yra visiškai paskiepyti. Valensijos Biomedicinos instituto mokslininkas Inaki Comasas naujienų agentūrai AFP sakė, kad nesant dvejonių dėl vakcinų drauge su skiepijimo programa, nutaikyta į amžiaus grupes pradedant nuo vyriausiųjų, davė gerų rezultatų.

Švelnus klimatas

Jis pridūrė, kad švelnesnis Ispanijos klimatas taip pat padėjo užkirsti kelią viruso plitimui, nes jis skatina susibūrimus lauko terasose, o ne patalpose. Ir nors socialinių susibūrimų ribojimai Ispanijoje panaikinti daugiau nei prieš mėnesį, o naktiniam gyvenimui leista visiškai atsikurti, uždarose viešose erdvėse vis dar reikalaujamos veido kaukės.

Vis dėlto ekspertai perspėja, kad ateina šaltesnis oras, o tai, kad COVID vakcinų teikiama apsauga laikui bėgant silpnėja, taip pat naujų atmainų keliama rizika reiškia, jog užsikrėtimų skaičius greičiausiai didės. „Šie trys veiksniai yra labai gera terpė koronavirusui tarpti“, – sakė I. Comasas ir pridūrė, jog Ispanija „įžengia į labai kritinį momentą“.

Madrido Ramono y Cajalo ligoninės skubios pagalbos skyriaus gydytojas Cesaras Carballo sutinka – jis sako, kad infekcijų lygis Ispanijoje pradės didėti, nes šaltesnis oras perkelia socialinį gyvenimą į patalpas. „Žinome, kaip virusas perduodamas, o šalčiams ir tamsesniems vakarams atėjus esame linkę būti patalpose ir ten virusas plinta“, – sakė jis.

"Gera padėtis"

Nors Ispanijoje imunizacijos lygis aukštas, epidemiologai dabar teigia, kad nerealu, jog bandos imunitetas būtų pasiektas vien tik naudojant esamas vakcinas, nes jos nevisiškai slopina infekcijas. „Ispanija dabar yra geroje padėtyje, bet tai nereiškia, kad ji jau pasiekė negrįžtamumą, – AFP sakė Katalonijos atvirojo universiteto sveikatos mokslų ekspertas Salvadoras Macipas, parašęs knygą „Didieji šių laikų marai“. - Kai tik pasiekiate labai žemą infekcijų lygį, jis ir vėl pradeda kopti“.

Vašingtono universiteto Sveikatos metrikos ir vertinimo institutas (IHME) prognozuoja, kad antroje lapkričio pusėje infekcijų Ispanijoje padaugės, gruodį jų bus dar daugiau, o metų pabaigoje užsikrėtimų skaičius pasieks viršūnę.

„Užsikrėtimo lygis gali būti didelis, bet tai nėra problema, jei žmonės yra paskiepyti ir rimtai nesuserga“, – sakė I. Comasas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)