Shahas Mehmoodas Qureshis kalbėjo pradėdamas vadinamąjį „trejeto plius“ susitikimą, kuriame dalyvavo ir naujasis JAV specialusis pasiuntinys Afganistane Thomas Westas. Tikimasi, kad ketvirtadienį delegatai taip pat susitiks su Talibano užsienio reikalų ministru Amiru Khanu Muttaqiu.

„Šiandien Afganistanas atsidūrė ties ekonominio žlugimo riba“, – sakė Sh. M. Qureshis, pradėdamas susitikimą, ir pridūrė, kad bet koks tolesnis smukimas žemyn „smarkiai apribotų“ naujosios Talibano vyriausybės galimybes valdyti šalį.

„Todėl tarptautinei bendruomenei kyla būtinybė skubiai paremti humanitarinės pagalbos teikimą“, – sakė jis.

Pasak jo, tai apima ir galimybę Afganistanui gauti lėšų, kurias Vakarų donorai įšaldė nuo rugpjūčio mėnesio, kai Talibanas perėmė šalies kontrolę.

Finansavimo srautų atnaujinimas „prisidės prie mūsų pastangų atgaivinti ekonominę veiklą ir siekti Afganistano ekonomikos stabilumo bei tvarumo“, – sakė Sh. M. Qureshis.

Tai būtų naudinga ir Vakarų šalims, teigė jis vėlesniuose komentaruose valstybinei žiniasklaidai.

„Jei manote, kad esate toli, Europa yra saugi, o tie regionai, kaip įsivaizduojate, nebus paveikti terorizmo, tai nepamirškite istorijos, – sakė jis. – Mes pasimokėme iš istorijos ir nenorime kartoti tų klaidų, kurios buvo padarytos praeityje“.

Jungtinės Tautos ne kartą įspėjo, kad Afganistanas atsidūrė ant didžiausios pasaulyje humanitarinės krizės slenksčio: daugiau nei pusei šalies gyventojų labai trūksta maisto, o žiemą milijonai žmonių priversti rinktis tarp migracijos ir bado.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)