„Baltarusijos pozicija Krymo klausimu lieka tokia, kokia ir buvo. Mes suprantame, kad realiai Krymas dabar yra Rusijos teritorija. Pradėkime nuo to“, – pareiškė V. Makėjus.

Nei Rusijos užsienio reikalų ministerija, nei Kremlius V. Makėjaus pareiškimo kol kas nekomentuoja. Oficialiai Minskas Krymo pripažinimo Rusijos teritorija nedeklaravo, nors aneksijos ir nepasmerkė.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija perspėja, kad Baltarusijos diplomatijos vadovo pareiškimas dvišaliams santykiams gali turėti nebeatitaisomų padarinių. Kijevas remiasi tuo, jog Minskas oficialiai palaiko Ukrainos teritorinį vientisumą tarptautinės bendruomenės pripažintų sienų ribose.

„Ukrainos užsienio reikalų ministerija atkreipė dėmesį į Baltarusijos diplomatijos vadovo pasisakymą. Manome, kad oficialiai, kaip ir anksčiau, Baltarusija palaiko mūsų valstybės suverenitetą ir teritorinį vientisumą tarptautinės bendruomenė pripažintų sienų ribose“, – sakė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olegas Nikolenka.

„Baltarusijos požiūrio pasikeitimas – juridinis laikinai okupuoto Krymo pripažinimas Rusijos teritorija – gali turėti neatitaisomų padarinių Ukrainos ir Baltarusijos santykiams. Viliamės, kad Minskas atkreips dėmesį į šį aspektą ir nenukryps nuo tarptautinės teisės normų“, – pridūrė O. Nikolenka.

Vasarą Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka kalbėjo esąs pasirengęs pripažinti Krymą Rusijos dalimi tik tada, kai tai padarys visi Rusijos oligarchai.

Lapkričio pradžioje A. Lukašenka per Sąjunginės valstybės valstybinės tarybos posėdį pabrėžė, kad Rusijos prezidentas jo nepasiėmė į Krymą. Vladimiras Putinas atsakė pažadu parodyti A. Lukašenkai Sevastopolyje pastatytą paminklą, skirtą Rusijos pilietinio karo pabaigai.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams pranešė, kad A. Lukašenka jau seniau buvo kviestas apsilankyti Kryme.

Ukraina ir toliau reikalauja Maskvos sugrąžinti jai Krymą, kuris, pažeidžiant tarptautinę teisę, 2014 m. buvo aneksuotas. Reaguodamos į tokį Rusijos žingsnį, Europos Sąjunga (ES) ir JAV paskelbė šaliai sankcijas. Ukraina kaltina Rusiją rimtais žmogaus teisių pažeidimais pusiasalyje ir spaudimu totorių tautybės gyventojams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)