„Sulaukėme atsakymo iš EŽTT, kuriame pabrėžiama, kad Strasbūro teismas ragina Michailą Saakašvilį nutraukti bado streiką. Iš to išplaukia, kad teismas pripažįsta faktą, kad M. Saakašvilis iš tiesų badauja“, – sakė advokatas per spaudos konferenciją.

Jis pažymėjo, kad EŽTT įpareigojo Sakartvelo vadovybę informuoti apie M. Saakašvilio sveikatos būklę ir visas jam atliekamas medicinines procedūras.

Anot N. Gvaramijos, advokatai gavo atsakymą į skundą dėl netinkamų medicininių sąlygų M. Saakašviliui, kuris jau ilgiau nei mėnesį badauja.

EŽTT sprendimą, nusiųstą advokatams ir Teisingumo ministerijai, socialiniuose tinkluose pakomentavo ir teisingumo ministras Ratis Bregadzė.

„Strasbūro teismas nepatenkino pareiškėjo skundo ir užuot nurodęs perkelti jį į civilinę ligoninę, paragino pareiškėją nutraukti badavimą. Sakartvelo vyriausybė turi iki 2021 metų lapkričio 24 dienos pateikti Europos Žmogaus Teisių Teismui informaciją apie pareiškėjo sveikatą ir saugumą“, – nurodė ministras.

2004–2013 metais prezidento pareigas ėjęs M. Saakašvilis slapta sugrįžo į Sakartvelą prieš spalio 2-ąją vykusius vietos valdžios rinkimus, bet netrukus buvo suimtas ir įkalintas.

Jis jau ilgiau nei mėnesį atsisako maisto, protestuodamas prieš įkalinimą, kurį laiko politiškai motyvuotu.

Gydytojai sako, kad M. Saakašviliui gresia realus mirties pavojus, nes jis serga kraujo liga ir dėl jos bado streikas jam ypač pavojingas.

Lapkričio 8 dieną eksprezidentas nesuderinus su artimaisiais ir advokatais buvo perkeltas iš Rustavio miesto kalėjimo ligoninės į kalėjimo ligoninę Tbilisyje. Žmogaus teisių pareigūnai sako, kad ši ligoninė neužtikrina eksprezidentui tinkamo gydymo.

Lapkričio 9 dieną M. Saakašvilio advokatas Beka Basilaja, remdamasis Tbilisio miesto teismo atstovu, pranešė, kad jo ginamasis lapkričio 10-ąją turi dalyvauti teismo posėdyje.

Anksčiau teisingumo ministras pareiškė, kad jo vadovaujama ministerija nerekomenduoja rengti proceso teisme ir siūlo organizuoti jį kalėjime. Pasak R. Bregadzės, Teisingumo ministerija teikia tokią rekomendaciją dėl paties M. Saakšvilio saugumo.

Sakartvele eksprezidentui iškeltos kelios baudžiamosios bylos. M. Saakašvilis visus jam pareikštus kaltinimus vadina sufabrikuotais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)