Skelbiama, kad dabar jie skraidys dar dažniau, rašo telegra.by.

„Lapkričio 10 dieną Rusijos karinių oro pajėgų strateginiai bombonešiai „Tu-22M3“ patruliavo Baltarusijos oro erdvėje. Bombonešių skrydžio metu buvo suderinti bendradarbiavimo su antžeminiais Rusijos ir Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų kontrolės postais klausimai“, – skelbia Rusijos gynybos ministerija.

Ministerija pridūrė, kad Rusijos lėktuvai dalyvavo karinių komandų, „atliekančių karinės stebėsenos ir patruliavimo užduotis oro gynybos klausimais Sąjunginės valstybės jungtinės regioninės oro gynybos sistemoje“, veiksmų patikrinime, skelbia „RIA Novosti“.

Pranešime pabrėžiama, kad vėliau „Tu-22M3“ sugrįžo į savo bazės aerodromą Rusijos teritorijoje.

Baltarusijos gynybos ministerija pranešė, kad nuo šiol tokie bombonešių skrydžiai bus vykdomi reguliariai.

„Tai priemonės, leidžiančios tinkamai reaguoti į besikeičiančią situaciją tiek ore, tiek žemėje“, – skelbia ministerija.

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad Lenkijai elgiasi „neatsakingai“, dėl krizės kaltindama Vladimirą Putiną, o Baltarusijos užsienio reikalų ministras sakė esą krizę provokuoja ES, norėdama preteksto naujoms sankcijoms įvesti.

„Migrantų krizę išprovokavo pati ES ir jos valstybės, besiribojančios su Baltarusija“, – sakė Vladzimiras Makejus, nuvykęs į Maskvą susitikti su rusų kolega Sergejumi Lavrovu.

S. Lavrovas, kuris sakė, kad ES turėtų suteikti finansinę pagalbą Baltarusijai dėl migrantų, kaip yra padėjusi Turkijai, pakartojo, kad Rusija remia savo sąjungininkę.

S. Lavrovas per derybas su V. Makejumi apkaltino Vakarų institucijas „antibaltarusiška kampanija“ ir sakė, kad Rusija ir Baltarusija „glaudžiai derino savo požiūrį“ kovoje su ja.

Pademonstruodama jėgą Rusijos Gynybos ministerija paskelbė, kad du jos tolimojo nuotolio bombonešiai „Tu-22M3“ trečiadienį praskrido virš Baltarusijos. Tai buvusi seniai vykdomos karinės integracijos dalis.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais kirto ar bandė kirsti Baltarusijos sienas su Lietuva, Latvija ir Lenkija.

Trečiadienį Lietuvoje prie sienos su Baltarusija taip pat įsigaliojo nepaprastoji padėtis. Ji įvesta baiminantis naujo neteisėtų migrantų antplūdžio.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis antradienį pareiškė, kad migrantais naudojamasi kaip „gyvuoju skydu siekiant destabilizuoti situaciją Lenkijoje ir ES“, ir apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną surežisavus precedento neturinčią migrantų, mėginančių nelegaliai patekti į Lenkiją iš Baltarusijos, bangą.

„Ši ataka, kurią vykdo Lukašenka, turi savo sumanytoją Maskvoje, o sumanytojas yra prezidentas Putinas“, – per skubiai sušauktą Lenkijos parlamento sesiją sakė M. Morawieckis.

„Pastarųjų dienų įvykiai yra išbandymas Lenkijai ir Europai. Suvokiame, kad rizika gali eskaluotis, kad padėtis gali blogėti, kad galime susidurti su naujais provokacijų metodais iš Lukašenkos ir jo įgalintojų pusės“, – vėliau per spaudos konferenciją po derybų Varšuvoje su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu sakė M. Morawieckis.

„Iš tolo įvykiai prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos gali atrodyti kaip migracijos krizė, bet tai ne migracijos, o politinė krizė, specialiai siekiant destabilizuoti padėtį ES“, – pridūrė premjeras, kurį citavo Lenkijos visuomeninis radijas.

M. Morawieckis taip pat pareiškė, kad Minsko režimas užsiima valstybiniu terorizmu.

„Tai yra tylus Lukašenkos kerštas už tai, kad praeitų metų rugpjūtį rėmėme demokratinius Baltarusijos žmonių rinkimus“, – sakė jis.

ES, NATO ir JAV sako, kad A. Lukašenka provokuoja šią krizę reaguodamas į Vakarų sankcijas, įvestas Minskui dėl represijų prieš opoziciją po pernai įvykusių ginčijamų rinkimų.

ES šiuo metu svarsto naujas sankcijas Minskui dėl prekybos žmonėmis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (596)