„Mane gąsdina, kad didelis skaičius migrantų ir pabėgėlių toliau paliekami desperatiškoje padėtyje prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos esant beveik nulio temperatūrai. Raginu susijusias valstybes nedelsiant imtis žingsnių šiai netoleruotinai padėčiai deeskaluoti ir išspręsti“, – sakoma M. Bachelet pranešime.

Pastarosiomis dienomis daugybė migrantų yra įstrigę prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, kur abiem šalims dislokavus karių baiminamasi konfrontacijos. Nuo pirmadienio padėtis dar labiau paaštrėjo, kai kelių tūkstančių migrantų minia bandė prasiveržti į Lenkijos teritoriją ties Kuznicos perėja.

Kritikai Vakaruose jau keli mėnesiai kalba, kad Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka vilioja migrantus iš Vidurinių Rytų į savo šalį, o tada siunčia juos per sieną į Europos Sąjungą, taip keršydamas už bloko sankcijas.

Lenkija žengė dar toliau ir pareiškė, kad šią krizę organizuoja pagrindinis A. Lukašenkos rėmėjas, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Tuo metu Baltarusija kaltina migrantų neįsileidžiančią Lenkiją tarptautinių normų pažeidimu.

Pasak M. Bachelet, abiejų šalių griežtas, į saugumą orientuotas ir politiškai angažuotas reagavimas į situaciją – be kita ko, stiprinant pasienyje dislokuotas pajėgas – didina pavojų migrantams bei pabėgėliams.

JT žmogaus teisių komisarė paragino valdžios institucijas užtikrinti, kad žmogaus teisės būtų „pirmaeilės svarbos klausimas“.

„Humanitarinės pagalbos teikėjams, taip pat kitiems pilietinės visuomenės atstovams, žurnalistams ir teisininkams turėtų būti suteikta galimybė nedelsiant patekti į [pasienio ruožą]“, – pridūrė M. Bachelet.

Buvusi Čilės prezidentė pabrėžė, jog pagal tarptautinę teisę niekam niekada neturėtų būti trukdoma pasiprašyti prieglobsčio.

„Per pastaruosius kelis mėnesius [pasienyje] jau žuvo keli žmonės – regiono vyriausybės negali stovėti nuošalyje ir leisti, kad būtų prarasta daugiau gyvybių. Valstybės privalo saugoti teisę į gyvybę“, – nurodė M. Bachelet.

„Šie šimtai vyrų, moterų ir vaikų neturi būti verčiami dar vieną naktį praleisti šaltyje be tinkamos pastogės, maisto, vandens ir medicininės priežiūros“, – pažymėjo komisarė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)