Irako kurdai sustojo į ilgiausią eilę, laukdami, kada galės patekti į lėktuvą, nuskraidinsiantį į Baltarusiją, skelbia telegraf.by.

Situaciją iliustruojantis vaizdo įrašas paskelbtas tviteryje. Anot autoriaus, eilė nufilmuota lapkričio 7 dieną, tačiau vaizdo įrašas, kuriame matomas migrantų pilnas „Belavia“ lėktuvas, paskelbtas ir trečiadienį.

„Šimtai pabėgėlių Damaske, Sirijoje, laukia skrydžio. Jų kelionės tikslas – Baltarusija. O iš ten jau į Europą. Dauguma iš jų – Irako kurdai iš Duhuko ir kitų miestų“, – teigiama prieraše prie vaizdo medžiagos.


„Skrydžių bendrovė, kurios veiklą būtina kuo greičiau sustabdyti, tai „Cham Wings Airlines“. Ji iš Sirijos skraidina migrantus į Minską, o prieš tai gabeno Rusijos „Vagner“ samdinius ir buvo susijusi su prekeiviu ginklais iš Lenkijos“, – pridūrė kitas socialinio tinklo bendruomenės narys.

Socialiniame tinkle „Tik-Tok“ taip pat galima rasti daugybę migrantų vaizdo įrašų, kuriuose jie puikuojasi „Belavia“ orlaivių interjero fone.

Europos Sąjunga jau kitą savaitę planuoja priimti sprendimą dėl naujų sankcijų Baltarusijai dėl nelegalių migrantų padėties prie išorinių bloko sienų, antradienį pranešė leidinys „Politico“.

Remiantis leidinio šaltiniais, naujos sankcijos gali būti patvirtintos jau kitą pirmadienį per ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

„Politico“ pažymi, kad, siekdama blokuoti migrantų srautą iš Baltarusijos, ES siekia daryti spaudimą oro linijoms ir pareigūnams, padedantiems nelegalius migrantus iš jų gimtųjų šalių gabenti prie Europos Sąjungos sienų.

Pasak „Politico“ šaltinių, trečiadienį rengiamame 27 ES ambasadorių susitikime kaip teisinis pagrindas sankcijoms Baltarusijai taikyti gali būti pridėta „prekybos žmonėmis“ kategorija.

Vieno ES diplomato teigimu, po to iki savaitės pabaigos ES šalys tikisi baigti rengti naują sankcijų, skirtų konkretiems asmenims ir organizacijoms, sąrašą.

Kitas ES diplomatas sakė, kad sankcijų paketą sudaro du skyriai: vienas skirtas neteisėtą migraciją vykdyti padedantiems asmenims ir grupėms, o antrasis – asmenims, atsakingiems už žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje.

Šaltinis teigė, kad sankcijos palies Baltarusijos valstybinę oro bendrovę „Belavia“.

Pažymima, kad sankcijų gali sulaukti ir kitos aviakompanijos, vykdančios skrydžius į Minską. Tokių reisų turi Rusijos oro linijos „Aeroflot“, „UTair“ ir „Nordwind Airlines“, taip pat „Turkish Airlines“ ir „FlyDubai“.

Tačiau ES dar nepatvirtino, kurioms oro linijoms bus taikomos sankcijos.

ES ėmėsi diskusijų dėl naujų sankcijų Baltarusijai, kad paspaustų Aliaksandro Lukašenkos režimą, kaltinamą neteisėtos migracijos į kaimynines Bendrijai priklausančias šalis organizavimu.

Įtampa dar labiau sukilo nuo pirmadienio, prie Baltarusijos pasienio su Lenkija atvykus keliems tūkstančiams migrantų.

Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Antradienį ES sakė spaudžianti 13 valstybių, kad jos nebeleistų savo piliečiams vykti į Baltarusiją, iš kur migrantai mėgina nelegaliai patekti į bloką.

ES antradienį taip pat sustabdė susitarimą dėl paprastesnės ES vizų Baltarusijos pareigūnams išdavimo tvarkos, priimdama EK pasiūlymą, paskelbtą rugsėjo mėnesį drauge su virtine kitų suvaržymų A. Lukašenkos režimui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (279)