Filmuojant televizijos kameroms S. Lofvenas įteikė savo atsistatydinimo pareiškimą parlamento pirmininkui Andreasui Norlenui.

Septynerius metus Švedijos vyriausybei vadovavęs S. Lofvenas praėjusią savaitę Socialdemokratų partijos suvažiavime pasitraukė iš partijos vadovų. Į jo vietą partija išsirinko dabartinę finansų ministrę M. Andersson, kuri gali tapti pirmąja prie Švedijos vyriausybės vairo stojusia moterimi, jeigu jos kandidatūrą patvirtins parlamentas.

Kol kas balsavimo parlamente data dar nepaskirta.

Švedijos parlamente politinės jėgos yra pasiskirsčiusios taip, kad socialdemokratams, norint išrinkti naują ministrą pirmininką, reikia ir žaliųjų koalicijos partnerių, ir Kairiosios bei Centro partijų paramos.

Centro partija trečiadienį pareiškė, kad palaikys M. Andersson kandidatūrą. Manoma, kad jai turėtų pritarti ir Kairioji partija.

Pirmasis moters paskyrimas Švedijos premjere atrodo beveik kaip anachronizmas, nes šalis jau seniai lyderiauja lyčių lygybės klausimais.

Kitos Šiaurės Europos valstybės – Norvegija, Danija, Suomija ir Islandija – jau yra turėjusios moterų vyriausybės vadovių.

Socialdemokratai pakeitė savo lyderį partijai artėjant prie žemiausių visų laikų populiarumo reitingų, iki kitų metų rugsėjo rinkimų likus mažiau nei metams.

Opozicijoje esantys dešinieji, vadovaujami konservatyvios Nuosaikiųjų partijos, pastaraisiais metais ideologiškai priartėjo prie Švedijos demokratų partijos, pasisakančios prieš imigraciją, ir tikisi perimti valdžią turėdami jos neoficialią paramą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją