M. Saakašvilio, ėjusio prezidento pareigas 2004–2013 m., bado streikas jau vyksta 41 dieną. Jis buvo sulaikytas spalio 1 d., netrukus, kai grįžo iš tremties Ukrainoje. Įkalintas opozicijos lyderis pirmadienį sakė bijantis dėl savo gyvybės, kai buvo užpultas kalėjimo prižiūrėtojų.

Trečiadienį šimtai M. Saakašvilio šalininkų susibūrė prie kelių vyriausybės pastatų ir reikalavo jį paleisti.

Sakartvelo vidaus reikalų ministerija pranešė, kad policija sulaikė „46 asmenis, kurie peržengė įstatymų nustatytas susirinkimų laisvės ribas ir bandė blokuoti administracinius pastatus“.

M. Saakašvilio areštas paaštrino politinę krizę, prasidėjusią po praėjusių metų parlamento rinkimų, kuriuos opozicija pasmerkė kaip nesąžiningus. Tai taip pat įžiebė didžiausius per dešimtmetį antivyriausybinius protestus.

Pirmadienį M. Saakašvilis buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę, kuri, pasak žmogus teisių pareigūnų, neužtikrina deramo jo gydymo. „Amnesty International“ antradienį paskelbė, kad jis buvo „prievarta perkeltas į kalėjimo ligoninę; jam tariamai buvo grasinama; buvo pamintas jo orumas, privatumas ir tinkama sveikatos priežiūra“. Teisių grupė tviteryje pareiškė, kad toks elgesys yra „ne tik selektyvus teisingumas, bet ir akivaizdus politinis kerštas“.

JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as antradienį paragino Sakartvelo vyriausybę „sąžiningai ir oriai elgtis su M. Saakašviliu“.

Pirmadienį M. Saakašvilis per savo advokatus išplatintame laiške sakė, kad kalėjimo prižiūrėtojai „tyčiojosi iš manęs žodiškai, kumščiavo į sprandą, pagriebę už plaukų tempė ant žemės“. Jis sakė, kad jo perkėlimas į kalėjimo ligoninę buvo „siekis jį nužudyti“.

Gydytojai teigė, kad M. Saakašviliui neišvengiamai gresia mirties pavojus, nes jis turi kraujo sutrikimų, dėl kurių jo bado streikas ypač pavojingas. Sakartvelo teisių ombudsmenė Nino Lomjaria antradienį pareiškė, kad kalėjime M. Saakašvilis „patiria psichologinį spaudimą“.

Ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis neseniai sukėlė pasipiktinimą pasakęs, kad M. Saakašvilis „turi teisę nusižudyti“ ir kad vyriausybė buvo priversta jį suimti, nes jis atsisakė trauktis iš politikos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)