Kelios dešimtys žmonių sugebėjo sugadinti abi šalis skiriančią tvorą prie Krinkų ir Bialovežos kaimų ir kirsti sieną, vėlų antradienį paskelbė Lenkijos naujienų agentūra PAP, remdamasi vietos radijo stotimi „Bialystok“.

Radijo stotis citavo pasienio pajėgų atstovę, kuri teigė, kad abiem atvejais tvoros ir barjerai agresyviai nugriauti. Dalis migrantų buvo sugrąžinta į Baltarusiją, tačiau kitiems pavyko pabėgti, teigė ji.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas sakė, kad ši naktis pasienyje rami nebuvo: užfiksuoti keli bandymai prasiveržti į Lenkiją.

Tačiau, M. Blaszczako teigimu, visi sienos pažeidėjai jau sulaikyti.

Lenkijos radijas Liublinas, remdamasis pasienio apsaugos pareigūnu, praneša, kad Lenkijos pusėje atsidūrę migrantai buvo sulaikyti ir palydėti atgal prie sienos. Su savimi jie turėjo įrankių ir įvairios įrangos.

Lenkijos policija trečiadienį pranešė sulaikiusi daugiau kaip 50 migrantų, per pastarąją parą nelegaliai kirtusių valstybės sieną iš Baltarusijos teritorijos, ir ieškanti kitų asmenų.

„Per pastarąsias 24 valandas policija sulaikė per 50 žmonių prie Bialovežos, jiems neteisėtai kirtus sieną“, – naujienų agentūrai AFP sakė Palenkės vaivadijos policijos departamento atstovas Tomaszas Krupa.

Pasak jo, kalbama apie dvi atskiras migrantų grupes, kai kurie iš jų išvengė sulaikymo.

Baltarusijos pusėje šiuo metu galimai yra tūkstančiai migrantų. Lenkija atsisako įsileisti juos į šalies teritoriją ir pastarosiomis savaitėmis nusiuntė į pasienį papildomų pajėgų bei nutiesė spygliuotą tvorą.

Vakarų nepripažįstamas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka antradienį reikalavo, kad migrantai būtų įleisti į Lenkiją. Jis sakė, kad dauguma jų nori apsistoti Vokietijoje, o ne Lenkijoje.

Europos Sąjunga (ES) kaltina Minską sąmoningai gabenant migrantus prie išorinių bloko sienų ir taip reaguojant į Baltarusijai paskelbtas Vakarų šalių sankcijas. Paskutiniu Europos diktatoriumi vadinamas A. Lukašenka neigia jam metamus kaltinimus.

ES šiuo metu planuoja naujas sankcijas Baltarusijai ir ketina taikytis į valstybines oro linijas „Belavia“, kurios, kaip manoma, užsiima migrantų gabenimu.

Lenkų premjeras: migrantų krizės „sumanytojas“ yra Putinas

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis antradienį apkaltino Rusijos lyderį Vladimirą Putiną surežisavus precedento neturinčią migrantų, mėginančių nelegaliai patekti į Lenkiją iš Baltarusijos, bangą ir grasinant destabilizuoti Europos Sąjungą.


„Ši ataka, kurią vykdo [Baltarusijos prezidentas Aliaksandras] Lukašenka, turi savo sumanytoją Maskvoje, o sumanytojas yra prezidentas Putinas“, – per skubią Lenkijos parlamento sesiją sakė M. Morawieckis.

Lenkų vyriausybės vadovas teigė, kad dabartine krize prie sienos su Baltarusija siekiama sukelti chaosą Lenkijoje ir visoje ES.

„Prie rytinės sienos susiduriame ne tik su smurtu, bet [ir] su režisuojamu veiksmu, o jo tikslas yra pažeisti Lenkijos sienas, kad būtų sukeltas chaosas ir Lenkijoje, ir ES“, – parlamentui sakė jis.

Padėtis Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje komplikavosi pirmadienį, kai ten susirinko keli tūkstančiai migrantų, norinčių patekti į ES teritoriją. Ten sutelktoms Lenkijos saugumo pajėgoms pavyko atremti migrantų mėginimą masiškai prasiveržti per pasienio užtvaras. Lenkų pareigūnai šiuos įvykius pavadino sudėtingiausiu migracijos krizės etapu.

Lenkijoje, Lietuvoje ir Latvijoje pastaraisiais mėnesiais matomas išaugęs migrantų, bandančių iš Baltarusijos patekti į ES, srautas. Briuselis kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie bloko sienų, nes baltarusiai neįsileidžia atgal nelegalių migrantų, bandančių patekti į ES. Lenkija jų taip pat neįsileidžia, todėl daug migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos įstrigo pasienio zonoje.

Europos Sąjunga kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Baltarusijai, kuri yra artima Rusijos sąjungininkė, taikomos ES ir kitų Vakarų šalių sankcijos dėl brutalaus susidorojimo su opozicija ir nepriklausoma žiniasklaida po pernai rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, taip pat dėl gegužę įvykusio incidento, kai Minske buvo priverstinai nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs bendrovės „Ryanair“ laineris ir suimtas jame buvęs baltarusių opozicijos tinklaraštininkas bei jo draugė.

A. Lukašenka po griežtos tarptautinės reakcijos į „Ryanair“ lėktuvo nutupdymą gegužės pabaigoje pareiškė, kad dabar Vakarų šalys pačios turės kontroliuoti narkotikų kontrabandą ir nelegalią migraciją.


ES spaudžia 13 valstybių uždaryti migracijos per Baltarusiją kelią

Europos Sąjunga antradienį sakė spaudžianti 13 valstybių, kad jos nebeleistų savo piliečiams vykti į Baltarusiją, iš kur migrantai mėgina nelegaliai patekti į bloką.

Šis spaudimas yra dalis Briuselio reakcijos į tai, ką jis vadina Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režisuojama kampanija blokui destabilizuoti, skatinant migrantus vykti prie ES – ypač Lenkijos ir Lietuvos – sienų ir taip keršijant už sankcijas Minsko režimui.

„Tai nežmoniško ir išties gangsteriško Lukašenkos režimo metodo dalis“, – žurnalistams sakė Europos Komisijos atstovas Peteris Stano.

ES jau sėkmingai spaudė Iraką stabdyti skrydžius iš Bagdado į Minską, o dabar išplėtė spaudimą ir taiko jį 13 šalių. Iš šių šalių į Baltarusiją vyksta ar galėtų vykti migrantai, kuriais gali pasinaudoti Minskas.

Dar 20 kitų valstybių ES šiuo metu „stebi“.

13 šalių, su kuriomis jau susisiekė Briuselis, yra Kamerūnas, Kongo Demokratinė Respublika, Kongas, Egiptas, Sakartvelas, Gvinėja, Irakas, Jordanija, Kazachstanas, Libanas, Pakistanas, Tadžikistanas ir Turkija.

20 stebimų šalių yra Alžyras, Azerbaidžanas, Indija, Iranas, Dramblio Kaulo Krantas, Libija, Marokas, Nigerija, Kataras, Rusija, Senegalas, Somalis, Pietų Afrikos Respublika, Šri Lanka, Sirija, Tunisas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Uzbekistanas, Venesuela ir Jemenas.

Europos Komisijos vicepirmininkas Margaritis Schinas turi apsilankyti keliose migrantų kilmės bei tranzito šalyse ir informuoti apie Minsko migracijos gambitą bei pavojus juo susigundžiusiems žmonėms.

Rusija – svarbiausia A. Lukašenkos sąjungininkė – stebima „labai atidžiai“, sakė P. Stano.

„Rusijoje stebime situaciją dėl jos potencialo manipuliuoti žmonėmis ar paversti migraciją instrumentu <...>“, – nurodė jis.

Pasak P. Stano, ES rengia penktą sankcijų paketą A. Lukašenkos režimui. „Bandome išsiaiškinti visas galimas savo priemones šiai situacijai spręsti“, – pridūrė jis.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lejen) pareiškime nurodė, kad ES ypač nori išsiaiškinti, kaip galėtų paveikti oro bendroves, „aktyviai [prisidedančias] prie prekybos žmonėmis“ – skraidinančias migrantus į Baltarusiją.

ES antradienį sustabdė susitarimą dėl paprastesnės ES vizų Baltarusijos pareigūnams išdavimo tvarkos, priėmusi EK pasiūlymą, paskelbtą rugsėjo mėnesį drauge su virtine kitų suvaržymų A. Lukašenkos režimui.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (711)