Sprendimas priimtas reaguojant į Baltarusijos režimo vykdomą hibridinę ataką, sakoma Tarybos pranešime.

Juo sustabdomos nuostatų, kuriomis atleidžiama nuo reikalavimo pateikti dokumentinius įrodymus, reglamentuojamas daugkartinių vizų išdavimas ir sumažinami prašymo išduoti vizą mokesčiai, taikymas Baltarusijos režimo pareigūnams.

Šis sprendimas neturės poveikio paprastiems Baltarusijos piliečiams – jie ir toliau galės naudotis tokiais pačiais vizų režimo supaprastinimo susitarimo teikiamais privalumais, kaip ir iki šiol.

„Griežtai smerkiame, kad Baltarusijos režimas naudojasi migracija kaip priemone siekti politinių tikslų, ir tam prieštaraujame. Tai, kad Baltarusija, siekdama politinių tikslų, žaidžia žmonių gyvenimais, nepriimtina. Šiandienos sprendimas dar kartą rodo mūsų bendrą pasiryžimą toliau kovoti su šia tebevykdoma hibridine ataka“, – sakė A. Hojsas .

Pasak jo, dabar sprendimas bus paskelbtas ES oficialiajame leidinyje ir įsigalios antrą dieną po paskelbimo.

Pagal vizų režimo supaprastinimo susitarimą, apie sprendimą dėl sustabdymo kitai susitarimo šaliai turi būti pranešama ne vėliau kaip likus 48 valandoms iki tokio sprendimo įsigaliojimo.

ES ir Baltarusijos susitarimas dėl vizų režimo supaprastinimo įsigaliojo 2020 metų liepos 1 dieną, kartu su ES ir Baltarusijos readmisijos sutartimi. Susitarimo tikslas – palengvinti trumpalaikių vizų išdavimą ir taip padėti stiprinti žmonių tarpusavio ryšius ir dalytis vertybėmis bei demokratijos principais.

Baltarusijoje nuvilnijus politiniams neramumams ir ES priėmus ribojamąsias priemones, birželį Minsko režimas ėmėsi organizuoti skrydžius ir vidaus keliones, kad sudarytų sąlygas migrantų tranzitui į Bendriją – pirmiausia į Lietuvą, o vėliau į Latviją ir Lenkiją.

Be to, birželio gale Baltarusija paskelbė, kad sustabdys readmisijos susitarimo su ES taikymą.

Šiais veiksmais pažeidžiami pagrindiniai principai, kuriais remiantis buvo sudarytas vizų režimo supaprastinimo susitarimas, ir jie kertasi su ES interesais, nurodė ES Taryba.