Jamuna ir šiaip yra tarp labiausiai užterštų šalies vandens arterijų, tačiau dabar per Delio centrą tekančios upės atkarpas padengė baltų, sniegą primenančių putų kauburiai.

Miesto vyriausybė dėl to kaltina „didelį nuotekų ir pramoninių atliekų kiekį“, praėjusią savaitę išleistą į upę labiau jos aukštupio link.

Tarša neatgrasė kelių hinduistų tikinčiųjų, pasinėrusių į upę pasimelsti Saulės dievybei per keturias dienas trunkantį Čhatho festivalį, tačiau sutrikdė vandens tiekimą sostinės dalyje, sakė vietos pareigūnai, nenurodydami, kiek namų ūkių buvo paveikta.

„Norėčiau padėkoti paveiktiems gyventojams už bendradarbiavimą“, – sekmadienį sakė miesto vandentiekio vienas vadovų Raghavas Chadha.

„Mūsų pareigūnų ir inžinierių komanda dieną ir naktį dirba, kad Delio gyventojų vargai dėl vandens būtų kuo mažesni“, – sakė jis.

Indijos pareigūnai seniai žada išvalyti Jamuną, bet jokių rezultatų nesimato, o toksiškos putos upėje pasirodo kasmet.

Vienoje vyriausybės 2020 metų ataskaitoje sakoma, kad Jamunos vandens kokybė per penkerius metus „smarkiai pablogėjo“.

Tuo metu tirštas ir pavojingas smogas Delyje ir jo apylinkėse tvyro nuo praėjusios savaitės. Padėtį blogina žemės ūkio atliekų deginimas netoliese esančiose žemdirbių bendruomenėse, be to, prie smogo prisidėjo daugybė pirotechnikos priemonių, kuriomis sostinės gyventojai praeitą savaitę paminėjo Divalio šventę, nepaisydami draudimo pardavinėti pirotechniką.

Sveikatai pavojingos PM 2,5 taršos, sukeliamos galinčių giliai prasiskverbti į kvėpavimo organus smulkių kietųjų dalelių, lygis keliuose rajonuose buvo didesnis nei 400 – tai 16 kartų viršija Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nustatytą saugų limitą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją