Valstybės sienos komitetas patvirtino RIA Novosti informaciją apie šūvius Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje. Agentūra teigia, kad šūviai buvo paleisti iš Lenkijos.


Įtampai augant, Lenkijos vyriausybės atstovas Piotras Mülleris publikavo du vaizdo įrašus, nufilmuotus iš sraigtasparnio. Įraše matoma, kaip migrantai laužo tvoras pasienyje, rašoma mediazona.by. Įraše migrantai bando pralaužti tvorą ir patekti į Lenkijos teritoriją.


Temstant padėtis išlieka įtempta. Lenkijos gynybos ministerija socialiniame tinkle paviešino trumpą vaizdo įrašą, kaip jau beveik visiškai sutemus pareigūnai stovi pasienyje.


Lenkijos gynybos ministerija "Twitter" paskyroje pasidalijo iš sraigtasparnio nufilmuotu vaizdo įrašu, kaip temstant atrodė migrantų stovyklavietė - joje gausybė palapinių ir kūrenami laužai. Skaičiuojama, kad naktį prie Lenkijos sienos praleis keli tūkstančiai migrantų, kuriuos nuolat saugo Baltarusijos paregūnai.


Lenkijoje prie sienos su Baltarusija dislokuotos pajėgos pirmadienį užkirto kelią migrantų bandymui prasiveržti į šalies teritoriją iš Baltarusijos, pranešė lenkų Vidaus reikalų ministerija.

„Lenkijos tarnybos užkardė migrantų bandymą jėga patekti į šalies teritoriją [vietovėje] į pietus nuo Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėjos. Padėtis kontroliuojama“, – sakoma pranešime ministerijos paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas savo ruožtu per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ pranešė, kad netoli Lenkijos sienos esantys užsieniečiai sako ketinantys patekti į gretimos šalies teritoriją ir pasinaudoti savo teise pateikti prašymą dėl pabėgėlio statuso Europos Sąjungoje.

Pranešime sakoma, kad sienos apsaugos tarnybos padaliniai susiklosčius tokiai situacijai veikia pagal aplinkybes ir dirba sustiprintu režimu.


Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas taip pat neatmetė „lenkų provokacinių veiksmų siekiant pateisinti fizinės jėgos ir specialiųjų priemonių naudojimą pabėgėlių atžvilgiu“ tikimybės.

Situacija regione komplikavosi pirmadienį ryte – Baltarusijos teritorijoje prie pat Lenkijos sienos ėmė telktis didelė migrantų grupė.

Iš sraigtasparnio padarytose nuotraukose, paskelbtose Lenkijos gynybos ministerijos paskyroje tviteryje, matyti didelė migrantų grupė Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėjos rajone.

Anksčiau Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas pranešė apie didelės migrantų kolonos judėjimą Baltarusijos teritorijoje, sienos su Lenkija link. Tai jis pavadino eiline Baltarusijos priešiška akcija.

Lenkija ir virtinė kitų Europos šalių kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie Europos Sąjungos sienų, nes baltarusiai neįsileidžia atgal nelegalių migrantų, bandančių patekti į ES. Lenkija jų taip pat neįsileidžia, todėl daug migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos įstrigo pasienio zonoje. Tokia padėtis tęsiasi jau du mėnesius.

Lenkija prie sienos su Baltarusija dislokavo tūkstančius karių, įrengė pjaunančios vielos užtvarą ir paskelbė nepaprastąją padėtį pasienio ruože, drausdama į šią teritoriją patekti žurnalistams ir humanitariniams darbuotojams.

Naujausi įvykiai, regis, žymi mėnesius trunkančios krizės paaštrėjimą. Krizė kilo Baltarusijos autokratiniam režimui pradėjus skatinti migrantus iš Artimųjų Rytų ir kitų regionų nelegaliai vykti į ES, iš pradžių per Lietuvą ir Latviją, o dabar daugiausia per Lenkiją.

ES išreiškė viltį, kad jos narė Lenkija pagaliau priims bloko sienų apsaugos tarnybos FRONTEX pagalbą. Lenkijos valdžia tokios pagalbos kol kas atsisakydavo.

Briuselyje Europos Komisijos atstovas Adalbertas Jahnzas sakė, kad Baltarusijoje prie Lenkijos sienos buvo susirinkę „keli šimtai žmonių“. Pasak jo, tokį netikslų skaičių nurodė FRONTEX.

„Tai [Baltarusijos prezidento Aliaksandro] Lukašenkos režimo desperatiško bandymo pasinaudoti žmonėmis kaip pėstininkais ir destabilizuoti Europos Sąjungą bei, žinoma, mūsų ginamas vertybes tąsa“, – sakė jis.

Pasak jo, EK norėtų, kad Lenkija paprašytų FRONTEX pagalbos. Valdyti bendrą sieną geriausia pasitelkiant bendrus išteklius, nurodė A. Jahnzas ir patvirtino, kad kol kas Lenkija tokios pagalbos nėra paprašiusi.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas „Twitter“ parašė, kad dabar prie sienos dislokuota daugiau kaip 12 tūkst. karių. Kiek anksčiau jų buvo 10 tūkstančių. Ministras pridūrė, kad taip pat paskelbta visiška kovinė parengtis Lenkijos krašto gynybos pajėgoms – rezervininkams – prie sienos su Baltarusija.

Lenkijos vyriausybė rengia skubų posėdį. Premjeras Mateuszas Morawieckis socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Lenkijos valstybės siena nėra vien tik linija žemėlapyje. Ši siena yra šventas dalykas, dėl jos buvo liejamas ištisos lenkų kartos kraujas!”

Vokietijoje migrantų skaičiai auga

Pirmąją lapkričio savaitę Vokietijos federalinė policija pasienyje su Lenkija registravo 993 neteisėtai per Baltarusiją atvykusius migrantus. Iš viso šiais metais neteisėtai sieną kirtusių asmenų skaičius išaugo iki 8 833, pranešė Federalinės policijos prezidiumas.

Kad padėtis galėtų gerėti, šiuo metu neatrodo. Migrantų skaičius smarkiai auga nuo rugpjūčio.

Nuo sausio iki liepos buvo sulaikyti tik 26 neteisėtai vadinamuoju Baltarusijos keliu atvykę migrantai, o jau rugpjūtį jų buvo 474. Vien tik spalį nustatyti 5 285 neteisėtai sieną kirtę asmenys.

Dėl krizės Baltarusijos pasienyje Lenkija mobilizuoja du rezervininkų batalionus

Lenkijos teritorinės gynybos pajėgos (WOT) pirmadienį iškvietė dalį savo rezervininkų skubiai atvykti į tarnybos vietą šalies rytuose, nusprendus mobilizuoti du batalionus dėl padidėjusios įtampos prie sienos su Baltarusija.

„Darbdavių dėmesiui! Nuo 15 val. (vietos, 16 val. Lietuvos laiku), atsižvelgiant į padėtį pasienyje, Teritorinės gynybos dviejų lengvųjų pėstininkų batalionų (Balstogės ir Hainuvkos)... kariai buvo skubiai iškviesti į savo dalinius“, – per „Twitter“ paskelbtame WOT pranešime.

Krizė prie Lenkijos sienos su Baltarusija paaštrėjo anksčiau pirmadienį, kai ties Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėja susirinko keli tūkstančiai migrantų, bandžiusių jėga prasiveržti į šios Europos Sąjungos narės teritoriją.

Baltarusijos žiniasklaidos skelbiamoje vaizdo medžiagoje matyti žmonės, bandantys nulaužtais medžiais pralaužti tvorą. Lenkijos vidaus reikalų ministerijos paskelbtame vaizdo įraše matyti migrantai, bandantys įveikti pjaunančios vielos barjerą ir prakirpti jį metalo žirklėmis, taip pat svaidantys daiktus į lenkų karius prie tvoros.

Lenkų Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad pirmąjį „masinį“ mėginimą prasiveržti pro sieną, saugomą tūkstančių saugumo pajėgų narių ir karių, pavyko atremti, bet migrantai nuo sienos neatsitraukė ir įkūrė stovyklą.

Anksčiau WOT informavo, kad jos rezervininkai rytinėse Varmijos Mozūrų, Palenkės ir Liublino vaivadijose privalo būti pasirengę atvykti į tarnybos vietas per šešias valandas, o Mazovijos vaivadijoje – per 12 valandų.

Po susitikimo su vyriausybės nariais Lenkijos nacionalinio saugumo biuro vadovas Pawelas Solochas per spaudos konferenciją sakė, kad dėl padėties pasienyje prezidentas Andrzejus Duda skubiai surengs derybas su partneriais ES ir NATO. Vyriausybės atstovas Piotras Muelleris nurodė, kad šiuo metu prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos yra 3–4 tūkst. migrantų.

Pasak P. Solocho, „padėtis prie sienos yra dinamiška, kelia gilų susirūpinimą“. Jis pridūrė, kad A. Duda telefonu padėtį aptarė su Lietuvos ir Sakartvelo prezidentais.

A. Duda taip pat atšaukė planuotą vizitą į Slovakiją, nurodė P. Solochas.

Situacija regione komplikavosi pirmadienį ryte – Baltarusijos teritorijoje prie pat Lenkijos sienos ėmė telktis didelė migrantų grupė.

Iš sraigtasparnio padarytose nuotraukose, paskelbtose Lenkijos gynybos ministerijos paskyroje tviteryje, matyti didelė migrantų grupė Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėjos rajone.

Anksčiau Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas pranešė apie didelės migrantų kolonos judėjimą Baltarusijos teritorijoje, sienos su Lenkija link. Tai jis pavadino eiline Baltarusijos priešiška akcija.

S. Zarynas tviteryje parašė, kad migrantų, „daugiausia jaunų vyrų“, grupę „griežtai kontroliuoja baltarusių ginkluoti junginiai“, atsakingi už tai, kur grupė keliauja.

Jis įspėjo, kad ši grupė surengs „kol kas didžiausią bandymą jėga prasiveržti į Lenkiją“.

„Ginkluoto pobūdžio veiksmai“

Lenkijos sienai su Baltarusija saugoti šiuo metu pasitelkta keli tūkstančiai specialiųjų tarnybų darbuotojų, pirmadienį pranešė lenkų vyriausybės atstovas Piotras Muelleris (Piotras Miuleris).

„Šiuo metu mūsų sienas saugo keli tūkstančiai darbuotojų. Stiprinsime apsaugą, ypač tose vietose, kur galimi puolimai“, – tviteryje parašė P. Muelleris, komentuodamas prie sienos su Baltarusija besiklostančią padėtį.

Pasak jo, „prie pat Lenkijos sienos yra maždaug 3–4 tūkst. žmonių, o iš viso Baltarusijoje – keli tūkstančiai žmonių, pasirengusių pažeisti Lenkijos sieną“.

„Prognozuojame, kad prie Lenkijos sienos artimiausiu metu gali būti prieita iki tokio pobūdžio veiksmų eskalavimo, kuris bus ginkluoto pobūdžio“, - per vėlesnę spaudos konferenciją perspėjo P. Muelleris. – Labai to baiminamės. Tuo pačiu apie tai informuojame, nes gali pasitaikyti tokio elgesio, tokių provokacijų iš Baltarusijos pusės.“

„Ginklų panaudojimas – paskutinis dalykas, kokio norėtume imtis“, – pridūrė jis.

„Kalbant apie hibridinio karo scenarijus, kuriuos Baltarusijos pusė šiuo metu de facto įgyvendina – tai buvo aptarta [per saugumo tarnybų ir vyriausybės narių pasitarimą], bet informacija, detalės šiuo metu yra neviešintinos“, – kalbėjo P. Muelleris.

Vyriausybės atstovas nurodė, kad 19 val. 30 min. Lietuvos laiku premjeras Mateuszas Morawieckis surengs pasitarimą vaizdo konferencijos formatu su Lietuvos ir Latvijos, taip pat betarpiškai patiriančiomis migrantų antplūdį per savo sienas su Baltarusija, vyriausybių vadovais.

ES kaltina Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą sąmoningai organizuojant migrantų ir pabėgėlių, daugiausiai iš Vidurio ir Artimųjų Rytų šalių, antplūdį atsakant į Vakarų sankcijas.

Prasidėjus migrantų krizei Lenkija prie sienos su Baltarusija dislokavo tūkstančius karių, įrengė pjaunančios vielos užtvarą ir paskelbė nepaprastąją padėtį pasienio ruože, drausdama į šią teritoriją patekti žurnalistams ir humanitarinės pagalbos darbuotojams.

Baltarusija gerina susisiekimą su Artimųjų Rytų šalimis

Baltarusija gerina susisiekimą oro transportu su Artimųjų Rytų šalimis, pirmadienį pranešė Vokietijos savaitraštis „Die Welt“.

Baltarusijos autoritarinis prezidentas „Aliaksandras Lukašenka remia nelegalią migraciją per ES rytinę sieną į Vokietiją. Remiantis naujais Minsko oro uosto [orlaivių] nusileidimų planais, iki kovo mėnesio planuojama surengti apie 40 skrydžių per savaitę iš Stambulo, Damasko ir Dubajaus", rašo leidinys.

"Šiais trimis oro uostais dabar labiausiai naudojasi migrantai tiesioginiams skrydžiams į Baltarusiją. Taigi, lyginant su 2019–2020 metų žiema, tokių skrydžių bus daugiau nei dukart daugiau“, – pridūrė "Die Welt".

Įtampa Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje dar gerokai išaugo, kai pirmadienį prie sienos iš Baltarusijos pusės susirinko didžiulis skaičius migrantų iš Vidurinių Rytų ir Afrikos šalių ir mėgino jėga prasiveržti į Lenkiją. Prie sienos sutelktoms Lenkijos saugumo pajėgoms šį puolimą pavyko atremti, bet migrantai nuo sienos neatsitraukė.

Vokietijos teisėsaugos pareigūnų teigimu, kasdien į Baltarusiją atvyksta 800–100 migrantų. „Atvykus šalies režimas padeda jiems patekti į ES“, – rašo laikraštis.

Lenkija bando priešintis nelegaliai migracijai.

Lenkijos vidaus reikalų ministerija anksčiau pranešė stiprinanti šalies rytinės sienos apsaugą, iškvietusi dalį Teritorinės gynybos pajėgų rezervininkų į tarnybos vietą šalies rytuose. Remiantis ministerija, sieną su Baltarusija saugančios Lenkijos pajėgos stabdo migrantų bandymus patekti į Lenkijos teritoriją.

Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis pažadėjo, kad iki birželio pasienyje atsiras užtvara su judesio jutikliais, kainuosianti 350 mln. eurų, nors Europos Komisija atsisako ją finansuoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (357)