Kiek anksčiau Lenkijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad jos jėgos struktūrų pareigūnai užkirto kelią vienam migrantų bandymui prasiveržti per sieną.

Lenkijos tarnybos užkirto kelią migrantų bandymui įsiveržti į šalies pietus nuo Kuznicos pasienio kontrolės punkto, pranešė Lenkijos vidaus reikalų ministerija.



„Situacija kontroliuojama“, – tvirtina ministerijos atstovai.

Situacija pasienyje aštrėja: migrantai priartėjo prie spygliuotos tvoros, bando provokuoti Lenkijos karius. Per garsiakalbius skamba įspėjimai apie nelegalų sienos kirtimą.


Migrantai skanduoja „Vokietija! Vokietija!“

Valstybinė Baltarusijos agentūra „Belta“ savo „Telegram“ kanale publikavo vaizdo įrašą su prierašu „Migrantai bando prasiveržti į Lenkiją“.

Vaizdo įraše matyti, kaip migrantai mėto pagalius į spygliuotos vielos tvorą, o skydais apsiginklavę Lenkijos jėgos struktūrų pareigūnai naudoja ašarines dujas, incidentą stebi sraigtasparnis.

Reaguodama į įvykius Lenkijos pasienyje NATO skelbia, jog Baltarusijos taktika panaudojant migrantus yra „nepriimtina“, pranešė AFP.

Migrantai specialiomis žirklėmis bando perkirpti pasienyje su Lenkija esančią tvorą.

Lenkijos gynybos ministerija tvirtina, kad pasienyje įvykiai vyksta dalyvaujant bei kontroliuojant Baltarusijos tarnyboms, ir paskelbė nuotrauką, kurioje užfiksuoti kamufliažinę aprangą vilkintys asmenys.


Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas savo ruožtu per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ pranešė, kad netoli Lenkijos sienos esantys užsieniečiai sako ketinantys patekti į gretimos šalies teritoriją ir pasinaudoti savo teise pateikti prašymą dėl pabėgėlio statuso Europos Sąjungoje.

Pranešime sakoma, kad sienos apsaugos tarnybos padaliniai susiklosčius tokiai situacijai veikia pagal aplinkybes ir dirba sustiprintu režimu.

Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas taip pat neatmetė „lenkų provokacinių veiksmų siekiant pateisinti fizinės jėgos ir specialiųjų priemonių naudojimą pabėgėlių atžvilgiu“ tikimybės.

Lenkija ir virtinė kitų Europos šalių kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie Europos Sąjungos sienų, nes baltarusiai neįsileidžia atgal nelegalių migrantų, bandančių patekti į ES. Lenkija jų taip pat neįsileidžia, todėl daug migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos įstrigo pasienio zonoje. Tokia padėtis tęsiasi jau du mėnesius.

Lenkija prie sienos su Baltarusija dislokavo tūkstančius karių, įrengė pjaunančios vielos užtvarą ir paskelbė nepaprastąją padėtį pasienio ruože, uždraudė į šią teritoriją patekti žurnalistams ir humanitariniams darbuotojams.


Naujausi įvykiai, regis, žymi mėnesius trunkančios krizės paaštrėjimą. Krizė kilo Baltarusijos autokratiniam režimui pradėjus skatinti migrantus iš Artimųjų Rytų ir kitų regionų nelegaliai vykti į ES, iš pradžių per Lietuvą ir Latviją, o dabar daugiausia per Lenkiją.

ES išreiškė viltį, kad jos narė Lenkija pagaliau priims bloko sienų apsaugos tarnybos „Frontex“ pagalbą. Lenkijos valdžia tokios pagalbos kol kas atsisakydavo.

Briuselyje Europos Komisijos atstovas Adalbertas Jahnzas sakė, kad Baltarusijoje prie Lenkijos sienos buvo susirinkę „keli šimtai žmonių“. Pasak jo, tokį netikslų skaičių nurodė „Frontex“.

„Tai [Baltarusijos prezidento Aliaksandro] Lukašenkos režimo desperatiško bandymo pasinaudoti žmonėmis kaip pėstininkais ir destabilizuoti Europos Sąjungą bei, žinoma, mūsų ginamas vertybes tąsa“, – sakė jis.

Pasak jo, EK norėtų, kad Lenkija paprašytų „Frontex“ pagalbos. Valdyti bendrą sieną geriausia pasitelkus bendrus išteklius, nurodė A. Jahnzas ir patvirtino, kad kol kas Lenkija tokios pagalbos nėra paprašiusi.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas „Twitter“ parašė, kad dabar prie sienos dislokuota daugiau kaip 12 tūkst. karių. Kiek anksčiau jų buvo 10 tūkstančių. Ministras pridūrė, kad taip pat paskelbta visiška kovinė parengtis Lenkijos krašto gynybos pajėgoms – rezervininkams – prie sienos su Baltarusija.

Lenkijos vyriausybė rengia skubų posėdį. Premjeras Mateuszas Morawieckis socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Lenkijos valstybės siena nėra vien tik linija žemėlapyje. Ši siena yra šventas dalykas, dėl jos buvo liejamas ištisos lenkų kartos kraujas!“

Lenkijos rytuose rezervininkams paskelbta aukšto lygio parengtis

Lenkijos krašto gynybos pajėgoms – rezervininkams – prie sienos su Baltarusija paskelbta visiška kovinė parengtis.

Krašto gynybos pajėgų paskyroje, socialiniame tinkle „Twitter“, paskelbtas žemėlapis, jame nurodyta, kad rezervininkai iš rytinių Varmijos Mozūrų, Palenkės ir Liublino vaivadijų turi būti pasirengę veikti per šešias valandas. Rezervininkams iš Mazovijos vaivadijos, esančios kiek toliau nuo rytinės sienos, nurodyta pasirengti per 12 valandų.

Situacija regione pirmadienį tapo komplikuota – Baltarusijos teritorijoje prie pat Lenkijos sienos ėmė telktis didelė migrantų grupė.

Iš sraigtasparnio padarytose nuotraukose, paskelbtose Lenkijos gynybos ministerijos paskyroje tviteryje, matyti didelė migrantų grupė Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėjos rajone.

Anksčiau Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas pranešė apie didelės migrantų kolonos judėjimą Baltarusijos teritorijoje, sienos su Lenkija link. Tai jis pavadino eiline Baltarusijos priešiška akcija.


Lenkija ir virtinė kitų Europos šalių kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie Europos Sąjungos sienų, nes baltarusiai neįsileidžia atgal nelegalių migrantų, bandančių patekti į ES. Lenkija jų taip pat neįsileidžia, todėl daug migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos įstrigo pasienio zonoje. Tokia padėtis tęsiasi jau du mėnesius.

Lenkija prie sienos su Baltarusija dislokavo tūkstančius karių, įrengė pjaunančios vielos užtvarą ir paskelbė nepaprastąją padėtį pasienio ruože, drausdama į šią teritoriją patekti žurnalistams ir labdaros darbuotojams.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis sušaukė antikrizinio štabo posėdį dėl padėties prie sienos su Baltarusija, kur susitelkė minia nelegalių migrantų. Tai pranešė Lenkijos vyriausybės spaudos sekretorius Piotras Mülleris, jį cituoja laikraštis RP.


P. Müllerio teigimu, susitikime turi dalyvauti premjeras M. Morawieckis, valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ lyderis, vicepremjeras Jaroslawas Kaczynskis, krašto apsaugos ministras Mariuszas Blaszczakas, vidaus reikalų ministras ir administracijos vadovas Mariuszas Kamińskis.

Lenkijos vidaus reikalų ministras M. Kaminskis patikslino, kad valdžia jau kelias dienas atidžiai stebi Kuznicos pasienio kontrolės punktą, saugumo pajėgos pasirengusios bet kokiam scenarijui.

„Griežta sienos apsauga – mūsų prioritetas. Padidintas pasieniečių, policijos pareigūnų ir karių skaičius. Laukiame visiškai pasirengę“, – perspėjo jis tviteryje.

Lenkijos viceministras: Baltarusija nori sukelti didelį incidentą

Baltarusija siekia išprovokuoti didelį incidentą prie sienos su Lenkija, per kurį potencialiai galėtų įvykti susišaudymas ir žūti žmonių, pirmadienį pareiškė lenkų užsienio reikalų viceministras Piotras Wawrzykas.

Duodamas interviu visuomeniniam radijui viceministras sakė, kad prie Balstogės Kuznicos sienos perėjos ruošiamasi organizuoti didelę provokaciją – prie jos susitelkė didelė migrantų minia ir galbūt ruošiamasi jėga veržtis per sieną.

P. Wawrzykas pridūrė esąs įsitikinęs, kad Baltarusijos valdžia stengiasi eskaluoti padėtį ir siekia, kad pasienyje kiltų rimtas incidentas, per kurį „būtų aukų kurioje nors pusėje“.

Pareigūnas teigė, kad Baltarusijos pozicija tampa vis griežtesnė ir beatodairiškesnė.

„Kitoje pusėje nėra jokio supratimo, kas dedasi. Yra tik įsitikinimas, kad jie atremia kažkokią menamą ataką – apie tai taip pat galimai liudija Baltarusijos URM pareiškimai, kuriuose neigiamas pats provokacijos faktas. Taip veikdavo sovietų diplomatija, neigdavusi akivaizdžius faktus“, – Lenkijos radijo 1-ajam kanalui sakė P. Wawrzykas.

Situacija regione pirmadienį komplikavosi – Baltarusijos teritorijoje prie pat Lenkijos sienos ėmė telktis didelė migrantų grupė.

Iš sraigtasparnio padarytose nuotraukose, paskelbtose Lenkijos gynybos ministerijos paskyroje tviteryje, matyti didelė migrantų grupė Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėjos rajone.

Anksčiau Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas pranešė apie didelės migrantų kolonos judėjimą Baltarusijos teritorijoje sienos su Lenkija link. Tai jis pavadino eiline Baltarusijos priešiška akcija.

Paklaustas, ar Minskas gali mėginti „patikrinti“ Lenkijos sienos apsaugos pajėgumus ir mėginti išprovokuoti grėsmingą incidentą, P. Wawrzykas atsakė, kad toks bandymas jau buvo praeitą savaitę, kai į Lenkijos teritoriją iš Baltarusijos įžengė grupė ginkluotų asmenų.

„Buvo peržengta ES valstybės, NATO narės, siena. Tai rodo, kad kitoje pusėje yra noras sukelti didelį incidentą – geriausia su šūviais, mirtinomis aukomis“, – kalbėjo viceministras.

„Šiandien, kaip praneša žiniasklaida, ruošiamasi didelei provokacijai prie sienos ties Balstogės Kuznicos [perėja]. Atrodo, kad ten bus mėginama jėga veržtis per sienos perėją. Ko gero, [Minsko] režimas nenuilstamai planuoja savo provokacijas, judėdamas prie blogiausių, kokios tik gali būti“, – pabrėžė P. Wawrzykas.

Baltarusijos teritorijoje susitelkė didžiulė migrantų kolona, ketinanti „masiškai“ prasiveržti per sieną į Lenkiją, pirmadienį perspėjo lenkų specialiosios tarnybos.

Lenkijos pasienio tarnybos atstovė Ewelina Szczepanska nurodė, kad pasienyje sustiprintos pasieniečių, policijos ir karių pajėgos.

Jos teigimu, internete paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kad migrantai juda Lenkijos šiaurės rytuose, Kuznicoje, esančios perėjos link.

„Itin didelį nerimą kelia informacija iš pasienio. Prie sienos su Lenkija Baltarusijoje susirinko didelė grupė migrantų. Jie pajudėjo tiesiai Lenkijos sienos link, bandys masiškai įsiveržti į Lenkiją – prasideda didžiausias bandymas masiškai įsiveržti į Lenkijos teritoriją“, – pirmadienį tviteryje parašė šalies saugumo tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas.

Pasak jo, dauguma šių atvykėlių yra jauni vyrai.

S. Zarynas prie savo žinutės pridėjo vaizdo įrašą, kuriame matyti daugybė žmonių, einančių greitkelio pakraščiu.

„Tai dar viena priešiška Baltarusijos akcija Lenkijos atžvilgiu“, – pareiškė S. Zarynas.

„Nauja informacija rodo, kad grupę griežtai kontroliuoja ginkluoti baltarusiai. Būtent jie sprendžia, kuria kryptimi juda grupė“, – sakė jis.

Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis tviteryje parašė, kad Varšuva yra „pasirengusi bet kokiam scenarijui“. Ministras pridūrė, kad Lenkijos pasienyje sustiprintos policijos ir kariuomenės pajėgos.

Vaizdo įrašuose, kuriuos tviteryje paskelbė ir Baltarusijos opozicijos žiniasklaidos priemonė „Nexta“, matyti, kaip keliu eina šimtai žmonių, apsirengusių žieminiais drabužiais ir nešančių kuprines.

Geolokacinį patikrinimą atlikusi naujienų agentūros AFP faktų tikrinimo tarnyba nustatė, kad vienas iš įrašų buvo nufilmuotas netoli pastatų Baltarusijos Bruzgių kaimo, esančio maždaug už 1,2 km nuo Lenkijos Kuznicos pasienio kontrolės punkto. Kelio ženklai yra baltarusių kalba.

Baltarusijos valstybinis pasienio komitetas (DPK) pranešė per susirašinėjimo platformą „Telegram“, kad „šiuo metu didelė pabėgėlių grupė su daiktais juda greitkeliu sienos su Lenkija link“.

„Baltarusija imasi būtinų priemonių, kad sklandžiai veiktų tarptautinių ryšių kanalai ir būtų užtikrintas greitkeliu judančių žmonių saugumas“, – pažymėjo DPK atstovai.

Jų teigimu, dėl susiklosčiusios padėties kalta Varšuva.

„Tokį nevilties žingsnį paskatino Lenkijos valdžios abejingumas ir nežmoniškas požiūris“, – pabrėžiama DPK pranešime.

Lenkų dienraščio „Gazeta Wyborcza“ duomenimis, iki šiol regione žuvo mažiausiai 10 migrantų, iš jų septyni – Lenkijos pusėje.

Lenkija ir dar kelios Europos šalys tvirtina, kad Minskas kelia chaosą prie ES sienų, nes neįsileidžia atgal migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos, bandančių nelegaliai patekti į Bendrijos teritoriją. Lenkija jų taip pat neįsileidžia, todėl daugelis atvykėlių yra įstrigę pasienyje. Tokia situacija tęsiasi jau du mėnesius.

Lenkija pasienyje su Baltarusija dislokavo tūkstančius karių, pastatė tvorą su aštria viela ir pasienyje paskelbė nepaprastąją padėtį. Dėl šio žingsnio į pasienį neįleidžiami žurnalistai ir nevyriausybinių organizacijų darbuotojai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1835)