38 metų Zhang Zhan, buvusi teisininkė, 2020 metų vasarį nuvyko į Uhaną, norėdama daugiau sužinoti apie chaosą pandemijos epicentre. Ten ji išmaniuoju telefonu darė vaizdo įrašus ir kėlė klausimus apie valdžios institucijų elgesį valdant protrūkį.

2020 metų gegužę ji buvo sulaikyta, o gruodį – nuteista ketverius metus kalėti už „ginčų kėlimą ir neramumų provokavimą“. Šis kaltinimas paprastai naudojamas, siekiant nuslopinti kitaip manančius.

Dabar jai labai trūksta svorio ir „gali ilgai negyventi“, jos brolis Zhang Ju praėjusią savaitę parašė „Twitter“ paskyroje.

Zhang buvo paskelbusi bado streiką ir priverstinai maitinama specialiais vamzdeliais per nosį, anksčiau šiais metais AFP sakė jos advokatai, neturėję informacijos apie dabartinę jos būklę.

„Ji gali neišgyventi artėjančios šaltos žiemos“, – rašė Zhang Ju ir pridūrė, kad laiškuose ragino seserį „laikytis“.

Zhang Ju įrašai paskatino naujus raginimus paleisti jo seserį. „Amnesty International“ ketvirtadienį paragino Kinijos vyriausybę „nedelsiant ją paleisti, kad ji galėtų nutraukti bado streiką ir gauti tinkamą medicininę pagalbą, kurios jai labai reikia“.

„Amnesty“ kampanijos dalyvė Gwen Lee pareiškime teigė, kad Zhang sulaikymas yra „gėdingas išpuolis prieš žmogaus teises“.

Žurnalistei artimas asmuo, kuris nenorėjo būti įvardytas, AFP sakė, kad šeima daugiau nei prieš tris savaites prašė susitikti su Zhang Šanchajaus moterų kalėjime, kuriame ji laikoma, tačiau atsakymo nesulaukė.

AFP nepavyko susisiekti su Zhang Ju, o jųdviejų motina atsisakė komentuoti.

Šanchajaus kalėjimas taip pat neatsakė į AFP klausimus.

Pasak organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF), Zhang dabar be pagalbos negali vaikščioti ir net pakelti galvos.

RSF Rytų Azijos biuro vadovas Cedricas Alvianis teigė, kad „tarptautinė bendruomenė turi daryti spaudimą Kinijos režimui ir užtikrinti, kad Zhang Zhan būtų nedelsiant paleista, kol dar ne per vėlu“.

Kinija džiūgauja, kad jai pavyko sumažinti užsikrėtimų skaičių šalies viduje iki pavienių protrūkių.

Vyriausybė pateikia versiją, kad Komunistų partijos dėka pavyko gyvenimą sugrąžinti beveik į normalias vėžes, nors kitose pasaulio šalyse mirčių ir infekcijų skaičius toliau auga.

Tačiau tie, kurie kelia grėsmę oficialiajai versijai, keldami klausimus apie tai, kodėl pačioje pradžioje buvo nuslėptas protrūkis Uhane ir kaip vyriausybė su juo tvarkėsi, susiduria su partijos rūstybe.

Zhang yra viena iš keturių pilietinės žurnalistikos atstovų, įskaitant Chen Qiushi, Fang Bin ir Li Zehua, sulaikytų po reportažų iš Uhano, grupės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)