Departamento atstovas pabrėžė, kad tai gynybinė ginkluotė, skirta gintis nuo oro antskrydžių iš Jemeno. JAV prezidentas Joe Bidenas vasarį, netrukus po savo kadencijos pradžios, pareiškė, kad Jungtinės Valstijos neberems puolamųjų operacijų Jemeno kare, „įskaitant atitinkamų ginklų pardavimus“.

Jemene Saudo Arabijos vadovaujamas karinis aljansas nuo 2015 metų vyriausybės pusėje kovoja prieš šiitų husių sukilėlius, kuriuos remia Iranas. Saudo Arabija laiko Iraną mirtinu priešu ir nori sumažinti jo įtaką visame regione. Karalystė tradiciškai yra JAV sąjungininkė. Tačiau J. Bidenas kritiškiau vertina Saudo Arabiją nei jo respublikonas pirmtakas Donaldas Trumpas.

Departamento atstovas sakė, kad „AIM-120C“ tipo vidutinio nuotolio raketos nebus naudojamos atakuoti taikinius žemėje. Galimas raketų pardavimas esą „visiškai neprieštarauja vyriausybės pažadams diplomatiniu keliu užbaigti konfliktą Jemene ir kartu užtikrinti, kad Saudo Arabija turėtų priemonių gintis nuo Irano remiamų husių oro smūgių“. Saudo Arabijos iki šiol naudotos „AIM-120C“ raketos daug prisidėjo, kad būtų atremtos dronų atakos.

Remiantis JAV ginklų eksporto kontrolės įstatymu, apie planus parduoti svarbią ginkluotę tokioms šalims kaip Saudo Arabija nuo tam tikros ribos reikia oficialiai pranešti Kongresui. Tada prasideda 30 dienų terminas, per kurį parlamentas gali įvertinti planuojamą sandorį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)