„Mes nedirbame mėgėjiškai“ su mRNR, technologija kuri yra abiejų pirmaujančių JAV vakcinų pagrindas, interviu sakė „Moderna“ prezidentas Stephenas Hoge. „Mes tą darome jau keletą metų, esame šios erdvės kūrėjai“, – sakė jis.

Pasak S. Hoge, bendrovės „Pfizer“ patirtis greitų klinikinių tyrimų ir masinės gamybos srityje leido jai pasiekti puikių rezultatų trumpalaikėje perspektyvoje. Farmacijos milžinė, įsteigta 1849 metais, sukūrė daugybę plačiai žinomų gydymo metodų. Be to, jos partnerė, „BioNTech SE“ dirba su mRNR technologijomis ne vienus metus.

„Moderna“ buvo įkurta 2010 metais ir rinkai pateikė tik vieną produktą, savo vakciną. Tačiau jos pranašesnė technologija ir mokslinė informacija apie RNR leis jai iššauti į priekį, kai rinka subręs, prognozuoja S. Hoge.

„Neketinu jų nugalėti jų žaidime, – sakė jis. – Jie mėgina suprasti, kaip žaisti manąjį.“

Per savo trumpą gyvavimo istoriją „Moderna“ pasiekė svarbų momentą. Jos akcijų vertė pašoko, kai ji tapo COVID-19 vakcinos lyderė, tačiau bendrovė susiduria su vis didesniu skepticizmu iš investuotojų, kurie teigia, kad kiti jos produktai rinkos nepasieks dar kelerius metus – ir kad per tą laiką COVID-19 vakcinų pardavimai gali smarkiai sumažėti.

Iš tiesų, toks susirūpinimas daro spaudimą tiek „Moderna“, tiek „Pfizer“ akcijoms. „Moderna“ akcijos nuo rugpjūčio 9 dienos, kai buvo pasiekusios aukščiausią lygį per 52 savaites, atpigo 29 procentais, tuo tarpu „Pfizer“ akcijų vertė nusmuko 13 proc. nuo aukščiausio lygio, pasiekto rugpjūčio 17 dieną.

Stephenas Hoge

Nepaisant šių nuogąstavimų, „Moderna“ vadovai tvirtina, kad laikosi formulės, kuri padėjo jai tapti vienu iš brangiausiai vertinamų startuolių biotechnologijų istorijoje, ir kad jų požiūris suteikia jiems nemažai lankstumo, kad galėtų konkuruoti su didesniais vaistų gamintojais.

Anot generalinio direktoriaus Stephane‘o Bancelio, įmonė, kurios biržos simbolis, mRNR, atspindi jos įsipareigojimą savo pagrindinei technologijai, neskubės sudarinėti sandorių, kuriais būtų bandoma padidinti pardavimus.

„Mes nesiekiam sudaryti sandorio, kad padidintume pajamas. Tai nėra žaidimas dėl pajamų. Tokia yra mūsų mokslo ir technologijų strategija, – sakė S. Bancelis. – Turime labai tankią procesų grandinę, iš kurios generuojame nemažas pajamas.“

Gamybinės spragos

Tačiau kol kas „Moderna“ veikia savo didesnės konkurentės šešėlyje. S. Hoge pripažino, kad „Pfizer“ maždaug mėnesiu lenkė pradinėje COVID-19 vakcinos ir stiprinamosios vakcinos platinimo kampanijoje, o tai, pasak jo, daugiausia lėmė „Pfizer“ darbo jėgos ir gamybos svoris. „Moderna“ iki pandemijos pradžios negamino nieko dideliu mastu.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ planuoja pagaminti 3 mlrd. vakcinų dozių šiais metais; „Moderna“ pagamins ne daugiau kaip milijardą. Skirtumas sumažės kitais metais, kai „Moderna“, bent jau ji taip planuoja, pagamins 3 mlrd. dozių, palyginti su „Pfizer“ prognozuojamais keturiais milijardais.

„Mums nuolat kartojama, kad negalime varžytis su „Pfizer“, – sakė S. Hoge. Anot jo, pagal našumą vienam darbuotojui „Moderna“ lenkia „Pfizer“ gamybos apimtis. „Su papildoma, kad ir kiek tai būtų, 78 000 žmonių darbo jėga, kodėl jie lenkia tik mėnesiu?“ – klausė jis.

„Mes visi nenuilstamai, bendradarbiaudami kovojome su COVID-19 pasauline sveikatos krize, nes supratome nuo pat pradžių, kad norint nugalėti šį mirtiną virusą, prireiks daugiau nei vienos bendrovės pastangų, – sakė „Pfizer“ atstovė spaudai Amy Rose. – Mes, „Pfizer“ bendrovė, didžiuojamės visu tuo, ką padarėme, bet ne mažiau didžiuojamės ir tuo, ko pasiekė mūsų kolegos.“



Kombinuotų vakcinų planai

„Moderna“ taip pat mano, kad ji gali aplenkti didesnius žaidėjus, kai kalbama apie kitas vakcinas, nes jos sąsajos su mRNR leis jai greičiau pristatyti kombinuotus variantus.

Pasak S. Bancelio, „Moderna“ darbuojasi prie kombinuotos gripo ir COVID-19 vakcinos, kuri rinkoje gali atsirasti 2023-2024 metais.

Bendrovė taip pat planuoja sukurti trijų krypčių kombinaciją, skirtą gripui, COVID ir respiraciniam sincitiniam virusui (RSV), nuo kurio šiuo metu nėra vakcinos. Kelios įmonės, įskaitant „Pfizer“, siekia RSV vakcinų, kurioms naudojamos skirtingos technologijos.

Kadangi „Pfizer“ RSV vakcina nėra paremta mRNR, ją bus daug sunkiau derinti su kitomis mRNR vakcinomis, sakė S. Bancelis.

„Mes veikiame visai kitokioje erdvėje nei tradicinėje, didelio masto struktūroje, – sakė S. Hoge. – Mūsų akimis, žurnalo užsakymus vykdome veiksmingiau ir efektyviau.“

Volstrito analitikų prognozėmis, „Moderna“ pajamos, šiuo metu beveik visiškai priklausomos nuo jos gaminamos COVID-19 vakcinos, sumažės po 2022 metų, koronavirusui tapus endeminiu. S. Bancelis sakė manąs, kad vyresnio amžiaus asmenys ir toliau bus skiepijami stiprinamosiomis dozėmis, bet kol kas neaišku, kiek ilgai dabartinės vakcinos ir papildomi skiepai apsaugos jaunus žmones.

Vis dėlto bendrovė nesiekia sudaryti tokių sandorių, kokių farmacijos bendrovės jau seniai žvalgėsi, susidūrusios su pardavimų nuosmukiu. Ji veikiau sutelks dėmesį į naujų technologijų, kurios galėtų papildyti savo mRNR platformą, įsigijimą arba licencijavimą, sakė S. Bancelis.

Pirmiausia, „Moderna“ nepirks tradicinių baltyminės kilmės vaistų ar tablečių, sakė S. Bancelis. Tačiau bendrovę domina technologijos, susijusios su nukleino rūgštimis, pavyzdžiui, RNR interferencija, genų terapija ir genų redagavimas, sakė jis.

Stephane‘as Bancelis

Pasaulinis pasipiktinimas

„Moderna“ taip pat kritikuojama dėl to, kad neskiria daugiau savo vakcinos dozių mažų pajamų valstybėms. Praėjusią savaitę ji susitarė su Afrikos Sąjunga dėl 110 mln. dozių siuntos žemynui. O praėjusį penktadienį ji paskelbė apie susitarimą antrąjį kitų metų ketvirtį pristatyti iki 56,5 mln. papildomų dozių pagal COVAX programą mažų ir vidutinių pajamų šalims.

S. Bancelio teigimu, viena iš priežasčių, kodėl ji neskyrė daugiau dozių mažas pajamas gaunančioms šalims, buvo ta, kad iki šiol didžiąją dalį atsargų buvo užblokavusios Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir kitos turtingos šalys, kurios buvo pasirašiusios išankstines sutartis su bendrove.

Daugelis iš šių valstybių turi perteklinę pasiūlą, sakė S. Bancelis, pridurdamas, kad „Moderna“ tikisi sustiprinti partnerystes su mažas pajamas gaunančiomis šalimis.

Duodamas interviu, S. Hoge neatmetė galimybės, kad „Moderna“ vakcinos rizika dėl retų širdies raumens uždegimo problemų yra šiek tiek didesnė, nei „Pfizer“ vakcinos. Pasak S. Hoge, duomenys, kurie patvirtintų šį skirtumą, nėra galutiniai. Jeigu iš tiesų jų vakcinos rizika šiek tiek didesnė, tai gali būti susiję su didesne „Moderna“ doze, dėl kurios skiepas taip pat gali būti veiksmingesnis, sakė jis.

Dalintis
Nuomonės